on line users

Cerca nel blog

giovedì 19 giugno 2014

SFOGLIATA CZYLI CIASTO FRANCUSKIE WYTRAWNIE

Dzisiaj mam przyjemnosc przedstawic Wam ciasto francuskie na wytrawnie, ktorego pomyslodawca jest moj syn.To On zaproponowal takie a nie inne skladniki a ja jedynie skromnie zrealizowalam jego pomysl.
Tego typu potrawa nazywana jest w j. wloskim "sfogliata" . Oczywiscie istnieje wiele odmian i przepisow na to danie.
"Sfogliata" mojego syncia bardzo nam smakowala !  Polecam  jako przekaske i jako,ze przygotowuje sie to danie w przyslowiowe 5 minut- rowniez jako poczestunek dla niespodziewanych gosci.





Skladniki :

- plat ciasta francuskiego (265g)
- mozzarella (125g)
- 2-3 lyzki pesto bazyliowego
- szynka

Wykonanie :

Na blaszce do pieczenia rozlozyc ciasto francuskie. Ponakluwac widelcem.
Na ciescie rozsmarowac pesto. Ciasto oblozyc nastepnie szynka a na wierchu wylozyc plasterki mozzarelli.
Wsadzic do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec okolo 20 minut.
Mozna podawac zarowno na cieplo jak i na zimno.

Buon appetito !





1 commento: