Czas pieknej ,slonecznej pogody to u mnie w kuchni czas salatek.
Z uwielbianej przeze mnie ostatnio burraty (o burracie pisalam w poprzednim poscie) wykombinowalam sobie smaczna choc prosta salatke. Przygotowuje sie ja w kilka minut - to jej kolejna zaleta.
Moze byc tez wykwintnym i nietuzinkowym poczestunkiem dla niespodziewanych gosci- oczywiscie jesli ma sie pod reka skladniki :) Jako, ze z zakupem burraty wiekszosc czytelnikow moze miec problem - mysle,ze mozna by ja z powodzeniem zastapic mozzarella.
Skladniki :
- rukola
- truskawki
- burrata (mozna zastapic mozzarella)
- oliwa z oliwek extravergine
- ocet balsamiczny (aceto balsamico)
Wykonanie :
Rukole oplukac. Truskawki umyc i pokroic.
Na talerzu wylozyc rukole i truskawki. Na wierzch polozyc przekrojona burrate (lub mozzarelle).
Polac sosem przygotowanym z lyzki sosu balsamicznego wymieszanego z 2 lyzkami oliwy z oliwek.
Buon appetito !
Smakowicie, wiosennie. :)
RispondiEliminaPozdrawiam :)