on line users

Cerca nel blog

venerdì 27 giugno 2014

RISOTTO CON SALSICCIA, ZUCCHINA E POMODORI CZYLI RISOTTO Z KIELBASA, CUKINIA I POMIDORAMI

Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysl na risotto. Jednogarnkowe i nieskomplikowane danie, ktore zadowoli rowniez wegetarian (o ile zrezygnujemy tu z dodatku miesa). Ja dodalam tu wloska surowa kielbase- tzw. "salsiccia", ktora pojawila juz sie na blogu w kilku innych daniach. Jednak - jak juz wspomnialam - w wersji wegetarianskiej mozna ten skladnik pominac.
Zapraszam !



Skladniki :

Proporcje na 4 osoby

- 320 g ryzu (np. arborio)
- 100g kielbasy ( umnie wloska salsiccia)
- 1 duza cukinia
- 3 duze, dojrzale pomidory
- okolo1,5 litra rosolu lub wywaru warzywnego
- sol, pieprz i oregano
- 3-4 lyzki parmezanu
- 2 lyzki masla


Wykonanie :

Pomidory zalac wrzaca woda i odstawic na okolo 5 minut po czym usunac z nich skorki. Pokroic w kostke i odstawic w miseczce.
W garnku lub na patelni z wysokimi brzegami rozgrzac odrobine oliwy. Dodac kielbase (salsiccia) po czym przesmazyc rozdrabniajc ja lekko drewniana lyzka. Dodac pokrojona w kostke cukinie. Lekko posolic i smazyc przez okolo 2 minuty.
Zaczac dodawac nastepnie chochelka po chochelce rosol lu wywar warzywny ciagle mieszajac risotto.
Mniej wiecej w polowie gotowania (po okolo 10 minutach od rozpoczecia) dodac pokrojone w kostke pomidory.
Doprawic przyprawami.
Na sam koniec gotowania dodac do risotta maslo i parmezan. Dobrze wszystko wymieszac. Serwowac gorace.


Buon appetito !




2 commenti:

  1. Pysznie wygląda. :) Lubię risotto,a z cukinią musi być pyszne no i z kiełbaską także.

    RispondiElimina