on line users

Cerca nel blog

mercoledì 7 maggio 2014

SUROWKA Z RZODKIEWEK I MARCHEWKI Z SOSEM JOGURTOWYM

Czas na wiosenna surowke - z marchewki i rzodkiewek. Smaczna, zdrowa  i nieskomplikowana , przy tym szybciutka do wykonania. Podana z sosem sporzadzonym z jogurtu  greckiego i sera fety. To wlasnie ten sos jest tu elementem spektakularnym, decydujacym o efekcie koncowym.
Przepis podpatrzylam w czasopismie "Donna moderna".
Zapraszam !




Skladniki :

- 1 duza marchewka
- 4-5 rzodkiewek
- lyzeczka posiekanego szczypiorku

Na sos jogurtowy :
- 125 g jogurtu greckiego
- 100 g sera fety
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 1 lyzka soku z cytryny
- sol i pieprz do smaku

Wykonanie :

Marchewke obrac, umyc i pokroic w talarki.
Rzodkiewki umyc i pokroic w talarki.
Jogurt zmiksowac blenderem z feta, sokiem z cytryny i oliwa. Doprawic odrobina soli i pieprzu do smaku. (Jesli uwazamy,ze sos jest za gesty mozna dodac oliwe i sok z cytryny by go rozrzedzic).
Na talerzyku wylozyc pokrojone rzodkiewki i marchewke. Posypac szczypiorkiem. Podawac z przygotowanym wczesniej sosem jogurtowym.

Buon appetito !






1 commento:

  1. Bardzo ciekawe połączenie. Myślę,że by mi posmakowało. :) I jeszcze ten sosik fajny, jako dopełnienie.:)

    RispondiElimina