Spaghetti con pomodori freschi to wloski klasyk , ktory chyba wszyscy znaja. Moja wersje tego dania postanowilam wzbogacic o jeden lecz jakze znamienny skladnik - burrata.
Burrata to swiezy ser (formaggio fresco) do zludzenia przypominajacy mozzarelle. Jedyna roznica widoczna jest po przekrojeniu poniewaz burrata ma bardzo kremowa, niemal plynna konsystencje. Burrata jest serem pochodzacym z Apulii. Od pewnego czasu w lokalnym sklepiku doczekalismy sie burraty . Sprobowalam i .... przepadlismy. Doslownie.
Nie wiem czy w Polsce macie mozliwosc zakupienia/skosztowania burraty. Jesli tak to szczerze Wam polecam.
W kuchni burrate mozna wykorzystywac doslownie na tysiac sposobow- od przystawek poczawszy poprzez pierwsze i drugie dania na deserach skonczywszy.
Dzisiaj przedstawiam pomysl na wykorzystanie burraty do dania z makaronem.
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g spaghetti
- 500 g swiezych pomidorow
- zabek czosnku
- swieza bazylia
- oliwa z oliwek extravergine
- sol i pieprz
- 2 burraty
Wykonanie :
Pomidory zalac wrzaca woda. Odstawic na okolo 5 minut. Odcedzic po czym usunac z pomidorow skorki.
Pomidory pokroic na kawalki. Umiescic na patelni lub w garnku. Dodac zabek czosnku, listki bazylii i zagotowac. Dusic na wolnym ogniu. Podczas duszenia pomidory zmiekna i zmienia konsystencje na bardziej kremowa. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Polaczyc przygotowany sos z ugotowanymi spaghetti. Polac dodatkowo nitka oliwy z oliwek.
Na kazda porcje makaronu wylozyc polowke burraty (mozna ewentualnie cala burrate). Przybrac listkami swiezej bazylii i serwowac gorace.
Buon appetito !
W Poznaniu można już dostać burratę, co mnie bardzo cieszy. bo to naprawdę prawdziwa delicja !
RispondiEliminaPozdrawiamy serdecznie
Tapenda