Oto ciasto pomaranczowe, ktorym czesto czestuje nas ciocia Graziella (zia - w j. wloskim oznacza "ciocia"- stad tez nazwa tego ciasta.
Jest to jedno z najprostszych ciast pomaranczowych jakie znam. Proste i szybkie w wykonaniu jednak bez kremowego nadzienia .To co cenie w tym wypieku to wyraznie wyczuwalna nutka pomaranczowa.
Czasem moze warto powrocic do prostoty ....
Skladniki :
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 pomarancza (skorka + sok)
- 0,5 szklanki oleju roslinnego
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
Wykonanie :
Pomarancze wlozyc do miseczki z zimna woda z dodatkiem lyzeczki sody oczyszczonej. Po okolo 15 minutach wyciagnac i dobrze wyszorowac.
Z pomaranczy zetrzec skorke (tylko pomaranczowa czesc) a nastepnie wycisnac sok.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksowac z cukrem az do uzyskania kremowej masy. Polaczyc z maka wymieszana z proszkiem do peczenia.Dodac olej a na koncu sok z pomaranczy i starta skorke. Wszystko jeszczeraz dobrze zmiksowac.
Przelozyc do formy do pieczenia.
Piec w temp. 180 ° C przez okolo 40-50 minut (do suchego patyczka).
Buon appetito !
Zapisalam! na pewno zrobie na jesieni z pomaracz bio) pozdrawiam slonecznie z PD)
RispondiEliminaKasiu, ciesze sie,ze zapisalas sobie przepis. Oczywiscie daj znac jak zrobisz. Pozdrawiam :)
EliminaPyszne, o pięknym kształcie! Pozdrawiam
RispondiEliminaDziekuje Kamilko. Ciasto - jak wspomnialam - bardzo proste wiec chociaz ksztaltem nadrabia ;)
EliminaDodatek oliwy, i te pomarańcza .... ciasto wilgotne i pachnące takie jak powinno być. brava zia Graizella :D
RispondiEliminaPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
O tak, brava ! Jeszcze jeden przepis jaki jej wykradne potajemnie to melanzane sotto olio czyli baklazany zakonserwowane w oleju. Wtedy objawie swiatu te danie- istny majstersztyk !
EliminaJakie ładne to ciasto! Pomarańczowe są pyszne. Piękny ma kształt. :)
RispondiEliminaDziekuje Kochana! Do Twoich wypiekow jeszcze mi daleko.... Buziaki ;)
Elimina