Dzisiaj kolejne danie makaronowe - jak na kuchnie wloska przystalo. Przygotowane ze swiezych pomidorow i baklazana choc szczerze powiedziawszy jakosc warzyw wystepujacych poza sezonem jest srednia.W kuchni jestem za sezonowoscia ale jak widac od czasu do czasu robie wyjatek :)
Skladniki :
Skladniki na 4 osoby
- 400 g makaronu Tagliatelle
- 400 g swiezych pomidorow
- 1 sredni baklazan
- 100 g boczku (surowy lub wedzony)
- zabek czosnku
- oregano
- sol i pieprz
- okolo 2 lyzek oliwy z oliwek
Wykonanie :
Pomidory zalac wrzaca woda i odstawic na okolo 5 minut. Nastepnie odcedzic i usunac z nich skorki. Pomidory drobno pokroic, odstawic w miseczce.
Baklazan umyc po czym pokroic w kostke.
Na patelni rozgrzac oliwe. Dodac zabek czosnku a gdy ten sie zarumieni dodac boczek. Smazyc przez okolo 2 minuty po czy dodac pokrojony baklazan. Smazyc przez okolo 3 minuty razem z boczkiem . Nakryc patelnie pokrywka i dusic pod przykryciemokolo 6-10 minut na wolnym ogniu. Wrazie potrzeby dodac niewielka ilosc wody by baklazan sie nie przypalil. Czas smazenia zalezy tu od grubosci pokrojonego baklazana. Wazne w tym wypadku jest by baklazan sie nie rozgotowal i by konsystencja nie przypominal "papki".
Po uplywie tego czasu dodac pokrojone pomidory. Doprawic so smaku sola, pieprzem i oregano. Dusic wszystko razem po przykryciem przez kolejne 7-10 minut. Gotowy sos wymieszac z ugotowanym makaronem i serwowac posypane Parmezanem lub Grana Padano.
Buon Apettito !
Na makaron zawsze nam chęć! Pyszności!
RispondiEliminaNo to u nas bys mogla go kosztowac codziennie . Moze nawet by Ci sie znudzil ? :))))
EliminaUwielbiam to połączenie smaków ;)
RispondiEliminaWiesz Agnieszko, nam pomidory (swieze oczywiscie) + baklazan no i boczek raczej sie nie nudza. Czesto wiec taka kompozycja gosci na naszym stole. Pozdrawiam :)
Eliminauwielbiam tagatelle , zwlaszcza z mascarpone pamidorami i kurczakiem :)
RispondiEliminaAvrea, takiego polaczenia, o ktorym piszesz juz kiedys probowalam ale nie z tagliatelle lecz zapieklam w tym kurczaka. Dobre bylo!
EliminaMakaron ze świeżymi pomidorami, to jest to! :) A najlepiej smakuje we Włoszech :)
RispondiEliminaPozdrawiam.