Oto kolejny przepis na wykorzystanie nadmiaru cytryn:)
Ciasto jest przepyszne a dodatek pistacji (niesolonych) tworzy calkiem oryginalny smak. Polecam !
Przepis na to ciasto znalazlam tutaj.
Skladniki :
- 2 cytryny (najlepiej BIO)
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 115 g masla
- 1/4 lyzeczki soli
- 1/4 lyzeczki sody
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 lyzeczka skorki otartej z cytryny (dodatkowo, choc mozna pominac jezeli uznamy,ze smak cytrynowy jest zbyt wyrazny)
- 125 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki niesolonych pistacji ( w oryginalnym przepisie uzyto pistacji solonych)
Na polewe (robilam z polowy porcji) :
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- skorka i sok z 1 cytryny i 1 limonki
Wykonanie :
Cytryny dobrze umyc. Zetrzec z nich skorke i wycisnac sok.
W misce zmiksowac jajka z cukrem. Dodac stopione maslo, skorke z cytryny oraz jogurt. Ponownie dobrze zmiksowac.
Dodawac make wymieszana z sola i soda ciagle miksujac.
Na koniec wmieszac do ciasta sok z cytryny.
Ciasto przelozyc do formy ( u mnie o srednicy 26 cm z kominkiem). Wierzch ciasta posypac pistacjami.
Piec w temperaturze 180 ° C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
Ciasto po ostygnieciu polac przygotowana wg przepisu polewa cytrynowa.
Przepis dodaje do akcji : "Kwasne jak cytryna".
Uwielbiam cytrynowe wypieki! Pyszności!
RispondiEliminaMniam, pyszne. Bardzo lubię cytrynowe wypieki :)
RispondiElimina