Skladniki :
- 5 karczochow
- 1 duza cebula
- 1 marchewka
- 2 lodygi selera naciowego wraz z liscmi
- 3 srednie ziemniaki
- 4 pomidory
- 1 lyzka kaparow
- sol i pieprz
- 3 lyzki octu winnego
- 1-2 lyzki cukru
Wykonanie :
Karczochy dobrze wyplukac pod bierzaca woda. Przekroic i wyciac z nich serca. Jak to wykonac przedstawilam w tym poscie.
Serca karchochow obgotowac w lekko osolonej wodzie az do momentu gdy beda al dente. Odlac z wody i odlozyc w miseczce.
Cebule pokroic w gruba kostke.
Pomidory sparzyc wrzaca woda i sciagnac z nich skorki. Pokroic na grubsze kawalki.
Marchewke obrac i pokroic na plasterki.
Ziemniaki obrac i pokroic w grubsza kostke.
Lodygi selera dobrze umyc po czym pokroic.
Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek (moze byc ewentualnie olej roslinny). Wrzucic pokrojone warzywa wraz z kaparami. Smazyc calosc na dosc duzym ogniu przez okolo 5 minut caly czas mieszajac. Przykryc nastepnie patelnie pokrywka i dusic warzywa az te zmiekna (nalezy uwazac by sie nie przemienily w papke). W razie potrzeby dodac odrobine wody by podczas duszenia warzywa sie nie przypalily.
Gdy warzywa beda juz dostatecznie miekkie dodac do nich odlozone i obgotowane karczochy.Posolic i popieprzyc. Dusic wszystko razem przez okolo 2 minuty po czym dodac ocet i cukier. poddusic jeszcze chwilke az ocet wyparuje tworzac z cukrem charakterystyczny smaczek.
Caponate mozna serwowac zarowno na cieplo jak i na zimno.
Buon appetito !
Pycha! Zazdroszczę dostępu do karczochów :) Pozdrawiam
RispondiEliminaKamilko,cytryny i pomarancze dochodza z Sycylii do Polski to i karczochy kiedys dojda :) Awtedy ja bede podziwic Twoje dania z karczochami ! Buziaki
EliminaOj, jak ja lubię takie jedzonko! :)
RispondiEliminaNaprawde? Jak bedziesz na Sycylii daj koniecznie znac ;)
Elimina