on line users

Cerca nel blog

giovedì 13 marzo 2014

TORTA MAGICA CZYLI MAGICZNE CIASTO

Oto magiczne ciasto ! Ostatnio bardzo popularne na wloskich blogach . Magia tego ciasta wynika zapewne stad iz po upieczeniu wierzchna warstwa  posiada strukture typowego ciasta natomiast warstwa ponizej ma konsystencje budyniowa.
Trudno mi sie opowiedziec co do magii tego wypieku . Fakt faktem ciacho smakowalo wszystkim, ktorzy go sprobowali. Moze ktos z Was sie skusi ?
Przepis pochodzi z tego bloga.




Skladniki :

- 4 jajka
- 130 g cukru
- 1 lyzka zimnej wody
- 125 g masla
- 125 g maki pszennej
- szczypta soli
- 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
- 500 g  pelnego mleka 
- cukier puder do posypania


Wykonanie :

Rozbic jajka- oddzielic zoltka od bialek.
Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. 
Zoltka zmiksowac z cukrem.
Dodac nastepnie ekstrakt waniliowy i lyzke zimnej wody.
Dodac stopione maslo. Zmiksowac mikserem do polaczenia sie masy.
Dodawac stopniowo przesiana make caly czas miksujac.
Dodac mleko. Wszysko dobrze zmiksowac.
Na koniec wmieszac delikatnie do ciasta ubita piane z bialek.
Piec w kwadratowej formie o wymiarach 20x20 cm w temperaturze 150° C przez 50-60 minut az wierzch sie wyraznie zarumieni.
Podawac posypane cukrem pudrem.

Buon apettito !




7 commenti:

  1. Jeszcze nie robiłam tego ciasta, ale widzialam już na blogach w zeszłym roku. Pysznie się zapowiada. :)
    Pozdrawiam :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ha,ha ! No to ja z opoznieniem odkrylam to ciasto ;)))

      Elimina
  2. Wygląda bardzo ciekawie :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Fakt- ciekawie! Do zrobienia tego ciasta zmobilizowalo mnie to iz autorka bloga, z ktorego zaczerpnelam przepis-zrobila go dwukrotnie. Pomyslalam wiec- godne wyprobowania.

      Elimina
  3. Fajowe, u mnie jeszcze w kolejsce czeka cisto Noa do wypróbowania, ale i na te mode przyjdzie w końcu czas :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    RispondiElimina