Tytulowe "uova strapazzate" to po prostu jajecznica.
W kuchni wloskiej tak jak i polskiej istnieje wiele przepisow na to popularne danie. Dzis przedstawiam wersje z suszonymi pomidorami i salame milanese (rodzaj salami).
Z uwagi na to,ze pomidory konserwowane w oliwie oraz salami sa dostatecznie slone, nie nalezy przesadzac w tym wypadku z sola.
Skladniki :
- 6 jajek
- 5 suszonych pomidorow
- 3 plasterki salame milanese (lub salami innego typu)
- 1 lyzka Parmezanu lub Grana Padano (opcjonalnie)
- odrobina soli i pieprz do smaku
- oregano
Wykonanie :
Pomidory pokroic w paski, salame w kostke.
Jaka rozbeltac w miseczce. Dodac Parmezan lub Grana Padano oraz niewielka ilosc oregano i pieprz. Ewentualnie doprawic sola.
Na patelni podsmazyc salame wraz z pomidorami. Dodac nastepnie rozbeltane jajka. Smazyc az jajka sie zetna.
Buon appetito !
A ponizej dojrzewajace migdaly (zdjecia z sierpnia)
Pycha! Uwielbiam jajecznicę. Fajna wersja :)
RispondiEliminaDzieki kochana :)
RispondiElimina