Nigdy bym nie pomyslala, ze tak proste ciasto z platkami owsianymi moze byc tak smaczne !
Przepis na nie znalazlam tutaj.
W odroznieniu od oryginalu zmniejszylam ilosc bialego cukru (bez uszczerbku dla smaku) , zrezygnowalam z ekstraktu waniliowego oraz przygotowalam sos karmelowy z jogurtu greckiego (!) i to bez uzycia termometru cukierniczego.
Ponizszy przepis uwzglednia dokonane przeze mnie zmiany.
Skladniki :
Na ciasto :
- 1 szklanka platkow owsianych
- 1 i 1/2 szklanki wrzacej wody
- 1/2 szklanki bialego cukru
- 1 szklanki brazowego cukru
- 1/2 szklanki stopionego masla
- 1 i 1/3 szklanki maki pszennej
- 1 plaska lyzeczka sody
- 1 lyzeczka cynamonu
- 2 jajka
- 1 szklanka mieszanki suszonych owocow np. fig, rodzynek, orzechow (ja dalam 1/2 szklanki orzechow wloskich)
Na sos karmelowy :
- 3 lyzki masla
- 1/2 szklanki brazowego cukru
- kubek jogurtu greckiego (125 g)
Wykonanie :
Platki owsiane zalac goraca woda w miseczce. Dodac szklanke brazowego cukru, wymieszac po czym odstawic do ostygniecia.
W innej miseczce utrzec maslo z pozostalym cukrem. Dodac nastepnie jajka ciagle miksujac.
Dodac make wymieszana z soda i cynamonem.
Na koncu wmieszac do ciasta orzechy .
Piec w kwadratowej formie o wymiarach 22x22 cm przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Sos :
Maslo rozpuscic w rondelku. Dodac cukier caly czas mieszajac by sie nie przypalilo. Na koncu dodac jogurt grecki. Gdy wszystkie skladniki sie polacza i sos zacznie bulgotac- zdjac z palnika.
Ciasto polac cieplym sosem.
cieszę się, że to ciasto ma zdrowy wymiar :)
RispondiEliminaMnie tez to cieszy :)
EliminaA tak w ogole mozna by nad jego zdrowym wymiarem jeszcze popracowac zastepujac np. make pszenna maka razowa (ktorej to niestety akurat nie mialam).
Zdrowe i na pewno smaczne :)
RispondiEliminaDokladnie ! I o dziwo - nawet dzieciom przypadlo do gustu, co mnie szczegolnie cieszy :)
EliminaBardzo podoba mi się to ciasto, chętnie przygotuję :) Buziaki!
RispondiEliminaTo daj znac Kamilko czy Ci posmakowalo ! Pozdrowka :)
RispondiElimina