Pane cunzato (lub tez pani cunzatu- w zaleznosci od tego w jakiej czesci Sycylii sie znajdujemy) to wyrazenie w dialekcie sycylijskim , ktore okresla po prostu kanapke z roznymi dodatkami. Oczywiscie taka kanapka zrobiona jest albo ze swiezo upieczonego chleba albo tez chleb juz okraszony dodatkami zapieka sie przez kilkanascie minut w piekarniku (lub piecu).
Fundamentalnym skladnikiem pane cunzato jest oliwa z oliwek extravergine , ktora to polewany jest przekrojony chleb.
Takim klasycznym przykladem pane cunzato jest swiezo upieczony chleb, przekrojony i polany oliwa z oliwek majacy jako skladniki oliwki i ser np. sycylijski primo sale. Taka prostota a jakie smaczne ! Wiem co mowie, bo mialam okazje bedac zaproszona do znajomych- jesc taki upieczony w piecu chleb wlasnie z takimi dodatkami.. Do tego kieliszek wina wlasnej roboty wypity na tarasie z widokiem na morze i ....... ma sie wrazenie, ze niczego wiecej nie potrzeba by poczuc sie sielsko.
Moj pierwszy na blogu pane cunzato (sycylijska kanapka) otwiera niniejszym dzial pt. panini czyli kanapki w stylu wloskim.
Przedstawiona przeze mnie kanapka zrobiona jest z pikantnej wedliny zwanej Spianata piccante , sera sycylijskiego primo sale pepato (z calymi ziarenkami pieprzu) oraz zielonych oliwek (osobiscie przeze mnie zakonserwowanych).
Skladniki :
- maly chlebek
- wedlina ( u mnie spianata piccante)
- ser primo sale lub pecorino
- oliwki
- oliwa z oliwek extravergine
Wykonanie :
Chlebek jeszcze cieply przekroic. Polac oliwa z oliwek. Oblozyc wedlina i oliwkami, z ktorych wczesniej usuniete zostaly pestki.
Serwowac jeszcze ciepla kanapke.
Kiedy mamy do czynienia z chlebkiem, ktory nie jest swiezy mozemy uszykowac kanapke, ktora nastepnie zapiekamy w piekarniku w temp. 200° C przez okolo 10- 15 minut.
Buon appetito !
Ładne te kanapeczki. Bardzo smakowite :)
RispondiEliminaPozdrawiam ciepło :)
Dziekuje Majanko ;)))
Elimina