Pasta al forno czyli zapiekanka makaronowa nalezy do naszych ulubionych dan.
We Wloszech szczegolnie w okresie swiatecznym na rodzinne obiady podaje sie pasta al forno. Z reguly taka swiateczna wersja wykonywana jest z sosem miesnym tzw. "ragù". Oczywiscie jednym z glownych skladnikow takiej zapiekanki makaronowej jest ser,ktory podczas pieczenia pieknie sie rozpuszcza . Rodzaj sera - praktycznie dowolny. Ja do mojej zapiekanki uzylam ser scamorza bianca.
Wykonanie takiej zapiekanki wcale nie jest czasochlonne. Danie jest tez jak najbardziej wegetarianskie !
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g makaronu penne
- 3 duze cukinie
- zabek czosnku
- oliwa z oliwek
- sol i pieprz
Na posypke :
- 2 lyzki startego Parmezanu lub Grana Padano
-2 lyzki bulki tartej
Dodatkowo :
- 300 g sera scamorza (moze byc inny np.mozzarella)
Wykonanie :
Cukinie umyc i pokroic w talarki.
Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic zabek czosnku i gdy ten lekko sie zarumieni dodac pokrojona cukinie. Smazyc przez okolo 4 minuty na dosc zywym ogniu mieszajac. Nakryc nastepnie patelnie pokrywka i dusic pod przykryciem az cukinia bedzie al dente.
Pod koniec duszenia doprawic sola i pieprzem.
Tak przygotowana cukinie polaczyc z ugotowanym al dente makaronem.
Dodac nastepnie do makaronu pokrojony w kostke ser ( u mnie scamorza bianca). Jeszcze raz dobrze wymieszac i przelozyc calosc do naczynia do zapiekania.
Na wierzch posypac parmezanem wymieszanym z bulka tarta.
Wsadzic do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekac przez okolo 15 minut.
Podawac gorace.
Buon appetito !
Mniam, lubię takie połączenia! Pozdrawiam
RispondiEliminaTaaaakie proste polaczenia,prawda?
EliminaPyszna!
RispondiEliminaKasiu, juz taka robilas ?
EliminaBrzmi i wygląda przepysznie, na pewno spróbuję! :)
RispondiEliminaSprobuj Michal i daj znac jak Ci wyszlo!
Elimina