on line users

Cerca nel blog

domenica 16 febbraio 2014

CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI

Cytryn mi raczej nigdy nie brakuje. Ba, czesto nie wiem co robic z ich nadmiarem. Corocznie czesc z nich przeznaczam na Limoncello a reszta po prostu idzie mi na biezaco : na jakis krem, do ryb, do ciast.
Dzisiaj polecam Wam pyszne ciasto cytrynowe z jagodami. Przepis znalazlam tutaj.
Jako,ze uwielbiam ekstremalnie cytrynowe wyzwania zamiast soku z jednej cytryny (jak proponuje w przepisie autorka) - dodalam sok z 2 cytryn. Inna (ostatnia juz) zmiana bylo to,ze zamiast swiezych dalam jagody ze sloika.




Skladniki :

- 75 g masla
- 200 g cukru
- 200 g maki pszennej
- sok z 1 cytryny (ja dalam z 2 cytryn)
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 150 g jagod (uzylam ze sloika)
- 2 lyzeczki skorki startej z cytryny

Na syrop do nasaczenia :
- 2 lyzki soku z cytryny
- 4 lyzki cukru (ja dalam 2)


Wykonanie :

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia.
Maslo zmiksowac z cukrem na puszysta mase . Dodac jajka. Ponownie zmiksowac.
Dodac make i mleko miksujac do uzyskania gladkiej masy. Wmieszac sok z cytryny i skorke.
Na sam koniec dodac jagody . Wymieszac drewniana lyzka i przelozyc do podluznej formy o wymiarach : 26x10cm.
Piec 50-60 minut do suchego patyczka.
W malym garnuszku wymieszac  sok z cytryny z cukrem. Podgrzewac az do rozpuszczenia sie cukru.
Po upieczeniu, jeszcze cieple ciasto ponakluwac wykalaczka i polac syropem cytrynowym.









2 commenti:

  1. Uwielbiam to połączenie! Pyszności! Pozdrawiam

    RispondiElimina
  2. Dziekuje Kamilko!
    A tak z innej beczki- wiesz ostatnio delektowalam sie Twoja konfitura rozana zostawiona na "czarna godzine". To dopiero byla uczta dla zmyslow i podniebienia !

    RispondiElimina