Dodatkowym atutem jest fakt, że danie to jest bezglutenowe (użyłam makaronu kukurydziano-ryżowego) a z racji użytych składników znajdzie również swych amatorów wśród wegan.
Pomidory przygotowane do tej potrawy nie są smażone czy duszone ale przyrządzone na surowo (w j. włoskim crudo - oznacza surowy) , zaromatyzowane czosnkiem i bazylią. Prostota ale też pychota : )
Składniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g makaronu penne rigate (użyłam makaron kukurydziano-ryżowy)
- 300 - 350 g świeżych pomidorów (najlepiej pomidorki koktajlowe)
- czarne oliwki
- 1- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek extravergine
- sól i pieprz
Wykonanie :
Najpierw przygotowujemy pomidory, które później połączymy z ugotowanym makaronem :
pomidory myjemy , kroimy na pół po czym przekładamy do szklanej lub porcelanowej miski. Dodajemy oliwki oraz przekrojony na pół ząbek czosnku. Dodajemy listki świeżej bazylii. Całość polewamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Użyty tutaj czosnek oraz bazylia zaromatyzują oliwę oraz pomidory.
Tak przygotowane pomidory odstawiamy na przynajmniej pół godziny by smaki się dobrze połączyły.
Gotujemy makaron.
Ugotowany makaron łączymy z przygotowanymi wcześniej pomidorami.
Można podawać posypane startym parmezanem.
Buon appetito !
Prosty i pyszny. Pozdrawiam
RispondiEliminaDziękuję bardzo :)
Elimina