on line users

Cerca nel blog

martedì 18 agosto 2015

PASTA CON POMODORI CRUDI E OLIVE CZYLI MAKARON ZE ŚWIEŻYMI POMODORAMI I OLIWKAMI

Dzisiejsze danie makaronowe jest w sam raz na upały. Dedykowane zwłaszcza tym, którzy nawet podczas najgorętszych dni nie potrafią zrezygnować z konkretnego dania obiadowego na rzecz np. sałatki :)
Dodatkowym atutem jest fakt, że danie to jest bezglutenowe (użyłam makaronu kukurydziano-ryżowego) a z racji użytych składników znajdzie również swych amatorów wśród wegan.
Pomidory przygotowane do tej potrawy nie są smażone czy duszone ale przyrządzone na surowo (w j. włoskim crudo - oznacza surowy) , zaromatyzowane czosnkiem i bazylią. Prostota ale też pychota : )




Składniki :

Proporcje na 4 osoby

- 400 g makaronu penne rigate (użyłam makaron kukurydziano-ryżowy)
- 300 - 350 g świeżych pomidorów (najlepiej pomidorki koktajlowe)
- czarne oliwki
- 1- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek extravergine
- sól i pieprz

Wykonanie :

Najpierw przygotowujemy pomidory, które później połączymy z ugotowanym makaronem :
pomidory myjemy , kroimy na pół  po czym przekładamy do szklanej lub porcelanowej miski. Dodajemy oliwki oraz przekrojony na pół ząbek czosnku. Dodajemy listki świeżej bazylii.  Całość polewamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Użyty tutaj czosnek oraz bazylia zaromatyzują oliwę oraz pomidory.
Tak przygotowane pomidory odstawiamy na przynajmniej pół godziny by smaki się dobrze połączyły.

Gotujemy makaron.

Ugotowany makaron łączymy z przygotowanymi wcześniej pomidorami.
Można podawać posypane startym parmezanem.


Buon appetito !








Danie pachnące ziołami. Lato 2015 Warzywa psiankowate 2015

2 commenti: