Sałatek, z racji upałów - ciąg dalszy. Tym razem debiut na blogu- orzo (w j. włoskim orzo oznacza dosłownie jęczmień) czyli pęczak.
Klasyczna włoska , letnia sałatka. W przygotowaniu najwięcej czasu zajmie oczekiwanie aż pęczak się ugotuje. Reszta to już kwestia kilku minut i sałatka gotowa do konsumpcji.
Zapraszam !
Składniki :
- 70 g pęczaku (waga przed ugotowaniem)
- 1 puszka tuńczyka (130 g)
- 1 mała puszka kukurydzy
- pomidorki koktajlowe
- pół czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oliwy z oliwek extravergine (opcjonalnie)
Wykonanie :
Pęczak ugotować. Odstawić do ostygnięcia.
Schłodzony pęczak wymieszać w miseczce z tuńczykiem, kukurydzą i ziołami (bazylią i miętą). Dodać przekrojone na pół lub ćwiartki pomidorki oraz pokrojoną cebulę.
Doprawićdo smaku solą i pieprzem.
Można dodać odrobinęoliwy z oliwek by konsystencja sałatki nie była zbyt sypka.
Danie najlepiej serwować schłodzone.
Buon appetito !
ciekawa propozycja
RispondiElimina:)
EliminaPozdrawiam.
Pięknie podana. Bardzo lubię pęczka. Witam Cię w mojej akcji psiankowatej :)
RispondiEliminaDziękuję .
EliminaCała przyjemność z uczestniczenia w akcji po mojej stronie :)
Pozdrawiam.
Wygląda przepysznie :) Z chęcią wypróbuję u siebie. Dziękuję za udział w akcji ziołowej :)
RispondiEliminaBardzo mi miło! Twoja akcja jest świetna i jeszcze trwa. Zapewne nie jest to więc ostatni mój przepis, który z przyjemnością dołączę do akcji ziołowej :)
Elimina