on line users

Cerca nel blog

mercoledì 10 dicembre 2014

GATTO' DI PATATE

Gattò di patate to tradycyjne danie sycylijskie  ktorego glownym skladnikiem sa ziemniaki (w j. wloskim : patate) Jest to w pewnym sensie rodzaj zapiekanki ziemniaczanej, zrobionej z puree ziemniaczanego z dodatkiem innych komponentow.
Klasyczne gattò di patate jest raczej ubogie w skladniki - przewiduje jedynie puree ziemniaczane (zawsze odpowiednio doprawione) oraz  ser (na Sycylii najczesciej ser typu primo sale lub miekki pecorino).
Przedstawiona przeze mnie ponizsza wersja gattò  jest najczesciej spotykana na sycylijskich stolach.
Danie to podaje sie zarowno na goraco (moze byc daniem glownym lub dodatkiem do mies) lub na zimno , pokrojone w kostke (latwiej sie wowczas kroi) jako n.p. antipasto.




Skladniki :

- 1 kg ziemniakow
- 200 g wedzonego lub surowego boczku
- ser primo sale, miekki pecorino lub po prostu inny nadajacy sie do zapiekania
- sol i pieprz
- galka muszkatalowa
- starty parmezan (okolo3-4 lyzek)
- mleko (tylko tyle by uzyskac odpowiednia konsystencje puree)
- 3 lyzki masla

Dodatkowo na wierzch :
- wiorki masla
- 2-3 lyzki parmezanu
- 05-1 lyzka bulki tartej


Wykonanie :

Ziemniaki obrac i ugotowac. 
W tym czasie gdy ziemniaki sie gotuja pokroic w kostke boczek i przesmazyc na patelni. Odlozyc.
Ziemniaki, bezposrednio po odlaniu wody utluc tluczkiem na puree. Dodac maslo, starty parmezan i odrobine mleka (tak by uzyskac odpowiednia konsystencje typowa dla puree).
Posolic i popieprzyc do smaku. Doprawic starta galka muszkatalowa. Dobrze wymieszac calosc.
Do naczynia , w ktorym bedziemy zapiekac potrawe wylozyc polowe masy ziemniaczanej. Nastepnie na mase wylozyc przesmazony boczek. Calosc oblozyc plastrami pokrojonego sera.
Wylozyc nastepnie druga czesc masy ziemniaczanej. Wierzch posypac parmezanem wymieszanym z bulka tarta. Na calosc wylozyc wiorki masla.
Piec w piekarniku w temp. 200 ° C przez okolo 20-30 minut, az wierzch sie zarumieni.
Podawac gorace lub zimne pokrojone na kawalki.


Buon appetito ! 








6 commenti:

  1. Risposte
    1. Ciesze sie,ze Ci sie podoba. Kiedys zrobie wersje a là catanese;)

      Elimina
  2. Risposte
    1. O tak ! To ulubione danie mojego synka ;) Pozdrawiam

      Elimina
  3. Wyglada cudownie! Trzeba bedzie kiedys wyprobowac! Prosze o wiecej typowo sycylijskich przepisow! ☺

    RispondiElimina