on line users

Cerca nel blog

lunedì 31 ottobre 2016

BABKA Z SZAFRANEM I Z MASCARPONE

Babka z szafranem , do której zrobienia zamiast masła użyłam mascarpone. I to był strzał w dziesiątkę ! Babka dzięki temu nie jest sucha ale ma dość  mokrawą strukturę. Do tego ten specyficzny zapach szafranu, który już od momentu pieczenia towarzyszy babce....
Zapraszam !




Składniki :

- 100 ml mleka
- 250 g mascarpone
- 1 torebka szafranu w proszku (0,48 g)
-170 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

dodatkowo :
- masło i bułka tarta do posmarowania foremki


Wykonanie :

Podgrzać mleko. Wymieszać z szafranem do momentu aż ten się rozpuści.
W misce zmiksować mascarpone z cukrem i szczyptą soli . Dodać następnie jajka - wbijać jedno po drugim ciągle miksując. Połączyć z mlekiem wymieszanym z szafranem.
Na sam koniec wmieszać do masy mąkę  wraz  z proszkiem do pieczenia.
Piec w temp. 180 ° C przez około 40 - 50 minut ( do suchego patyczka).

Buon appetito !



Andrzejkowa uczta

domenica 30 ottobre 2016

FARFALLE CON PESTO DI RUCOLA CZYLI MAKARON KOKARDKI Z PESTO Z RUKOLI

Jeśli przygotowaliście już pesto z rukoli, o którym mowa była w poprzednim wpisie to możecie wypróbować pierwszy z serii przepis z wykorzystaniem tego pesto. Tak na początek  najprostsza wersja makaronu z pesto. Zaledwie dwa składniki -  makaron (wybrałam kokardki) i kilka łyżeczek pesto.
Prosto, szybko i smacznie.




Składniki :

Proporcje dla 4 osób

- 400 g makaronu kokardki
-  6 łyżeczek pesto z rukoli
- parmezan do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie :

Ugotować makaron. Wymieszać  ugotowany makaron z pesto. Serwować.


Buon appetito !




venerdì 28 ottobre 2016

PESTO DI RUCOLA (RICETTA BASE) CZYLI PESTO Z RUKOLI (PRZEPIS PODSTAWOWY)


Kto choć raz spróbował własnoręcznie przygotowanego pesto , ten już raz na zawsze wykreśli go z listy zakupów ! Różnica jest kolosalna. Warto zatem spróbować przygotować pesto samemu.
Pesto z rukoli - co ciekawe - zachowuje piękny, żywy kolor przez cały czas przechowywania. Poniższy przepis posłuży nam jako baza do dalszych "eksperymentów kulinarnych". Zapraszam !




Składniki :

Na około 400 g pesto

- 100 g rukoli
- 100 g parmezanu
- 20 g orzeszków pinii 
- 150 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie )
- odrobina soli i pieprzu

Wykonanie :

Rukolę opłukać.
Parmezan pokroić na mniejsze kawałki.
Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki wsadzić do wysokiego naczynia. Zblendować następnie na dość gładką masę. 
Przełożyć do słoiczka . Dolać odrobinę oliwy z oliwek, tak by przykrywała wierzch pesto. Przechowywać w lodówce do kilku dni.






giovedì 27 ottobre 2016

FUNGHI PLEUROTUS CON LE PATATE AL FORNO CZYLI BOCZNIAKI Z ZIEMNIAKAMI Z PIEKARNIKA


Boczniaki z ziemniakami z piekarnika to bardzo smaczne "contorno" czyli dodatek do dania głównego. Popularne właściwie w całych Włoszech. Na Sycylii tego typu danie podaje się najczęściej w okresie jesienno - zimowym , zwłaszcza w okresie Swiąt Bożego Narodzenia.
Nie jest to absolutnie żadne skomplikowane danie. Wystarczy kilkanaście minut przygotowania i reszta to już "praca" piekarnika. Efekt, pomimo ubogiej listy składników  jest naprawdę zaskakujący. Warto wypróbować !




Składniki :

Proporcje dla 4-6 osób

- 500 g boczniaków
- 1 kg ziemniaków
- pęczek pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek extra vergine

Wykonanie :

Boczniaki opłukać. Osuszyć po czym pokroić.
Pietruszkę dobrze opłukać pod bierzącą wodą. Grubo posiekać.
Ziemniaki obrać po czym pokroić wg własnej preferencji (w talarki lub w ósemki).
W dużej misce wymieszać pokrojone ziemniaki z grzybami i pietruszką. Posolić i popieprzyć do smaku.
polać hojnie oliwą z oliwek. 
Przełożyć całość na blaszkę do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do temp. 180 ° C piekarnika. Piec  przez 
około 45 minuy - 1 godzinę.
Podawać najlepiej gorące jako dodatek do dań głównych. 

Buon appetito !




Andrzejkowa uczta

mercoledì 26 ottobre 2016

RISOTTO CON BROCCOLI CZYLI RISOTTO Z BROKUŁAMI


Risotto z brokułami to danie praktycznie jednoskładnikowe (nie licząc ryżu) jak i zarazem wegetariańskie.
Punkt wyjścia dla wszelkiego rodzaju risotta z brokułami w roli głównej. Wystarczy bowiem do wersji podstawowej dodać jeden lub kilka innych składników i już możemy cieszyć się jakże różnorodnym posiłkiem.  Polecam !




Składniki :
Proporcje na 4 osoby

- 360 g ryżu (Arborio lub Carnaroli)
- 1 duży brokuł (około 500 g)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła*
- 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)**
- sól i pieprz

* w wersji wegańskiej można zastąpić oliwą z oliwek
** w wersji wegańskiej można pominąć

Wykonanie :

Brokuł dobrze opłukać pod bierzącą wodą. Podzielić na różyczki po czym zalać zimną wodą, dodać łyżkę sody i zostawić na około 15 minut.W ten sposób usuniemy z brokuła zarówno wszelkie zanieczyszczenia jak i mini insekty.
W międzyczasie w garnku nastawić wodę do gotowania.
Po upływie powyższego czasu ponownie dobrze opłukać brokuła. Wrzucamy opłukanego brokuła do wrzącej, lekko osolonej wody po czym gotujemy przez około 8 minut.
Po upływie przewidzianego czasu wyciągamy łyżką cedzakową różyczki brokuła  do miseczki.  kilka różyczek odłożyć do dekoracji.Wodę, w której ugotowany został brokuł nie wylewać ! Będzie nam ona potrzebna do risotta.
Na patelni rogrzać oliwę.Dodać opłukany wcześniej ryż oraz ząbek czosnku. Smażyć przez około 3 minuty ciągle mieszając. Dodać następnie ugotowane brokuły. Smażyć razem przez okolo minutę. Dodać następnie chochelkę wody , w której ugotowany został brokuł. Pomieszać. 
Dodawać stopniowo wodę - chochelka po chochelce aż do momentu kiedy ryż  będzie miękki.
Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Dodać na sam koniec masło oraz starty parmezan. Całość dobrze wymieszać.
Risotto podawać udekorowane różyczkami brokuła.

Buon appetito !





martedì 25 ottobre 2016

NATURA SZWAJCARSKICH ALP W OBIEKTYWIE


Po mojej częściowej eksploracji szwajcarskiego kantonu Wallis chciałabym podzielić się z Wami efektami czyli zdjęciami przedstawiającymi piękno natury alpejskiej.
Natura szwajcarskich alp widziana skromnym okiem mojego równie skromnego obiektywu.
Zapraszam serdecznie !

Widok na Alpy z miejscowości Montana








A poniżej flora alpejska



Widoki ze szlaku

Kolejny rzut na szlak



I ponownie przepiękne okazy  roślinności





Górski strumyk




A poniżej majestatyczny Matterhorn

Widoczek z okolic Zermattu

W lesie w okolicy Matterhornu









Krokusy




Poniżej widok  Alp z kantonu Uri. Przemierzaliśmy tą drogą by poprzez przejście San Gottardo dotrzeć do włoskojęzycznego  kantonu Ticino.


Na przejściu San Gottardo (Gotthardpass), który to znajduje się na skraju dwóch kantonów : Uri i Ticino.


Przejście San Gottardo usytuowane na wysokości 2106 m npm

Na przejciu San Gottardo kończy się relacja ale nie  moja szwajcarska przygoda . Pozostaje mi więc zaprosić Was na kolejną relację, która to ukaże się już wkrótce !