on line users

Cerca nel blog

venerdì 7 settembre 2012

MINESTRA CON DITALINI RIGATI, BORLOTTI E PATATE CZYLI ZUPA Z MAKARONEM DITALINI, FASOLA BORLOTTI I ZIEMNIAKAMI

Zupy jemy rzadko. Dla nas pierwsze danie stanowia makarony czyli "pasta" pod rozna postacia.
Jednak od czasu do czasu warto zjesc pozywna zupke :)
Przepis ten jest chyba typowym dla kuchni wloskiego poludnia. Ja zupke "podrasowalam " wkladka miesna choc jak tradycja nakazuje zupe ta gotuje sie wlasciwie na wywarze warzywnym a juz rozlana na talerzach przed sama konsumpcja polewa sie niewielka iloscia oliwy z oliwek.




Skladniki :

- okolo 1,5 l wywaru warzywnego (badz miesnego)
- kilka ziemniakow
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli borlotti
- makaron ditalini rigati
- lisc laurowy
- odrobina oregano
- pieprz i sol do smaku
- oliwa z oliwek do polania zupy (opcjonalnie)

Wykonanie :

Ziemniaki pokroic.
Do gotujacego sie wywaru warzywnego (lub miesnego) wrzucic  ziemniaki i listek laurowy. Po okolo 10 minutach dodac makaron. Doprawic sola, pieprzem i oregano do smaku. Kilka minut przed koncem gotowania dodac borlotti.

Buon appetito !



3 commenti:

  1. My mouth is watering Fabulous shot of this dish!

    RispondiElimina
  2. Hi Claudia, thanks for stopping by.Glad that you like it. Have a nice day !

    RispondiElimina
  3. Na pewno zrobię bo wygląda super i jest łatwa i szybka ;) Ale bez mięsa, bo nie jadam ;)

    RispondiElimina