Macie dosyc fig ? Ja nie ! Dlatego jeszcze Was pomecze tymi figami ;)
Tym razem prosty i szybki deser z figami i ricotta w roli glownej. W doslownie 5 minut mozna wyczarowac cos slodkiego do kawy czy na spotkanie z przyjaciolmi lub tez na podwieczorek dla dzieci. Zapraszam !
Skladniki :
- opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 275g)
- figi
- 250 g ricotty
- 1 jajko
- 2 lyzki miodu + okolo 1 lyzki do polania fig
Wykonanie :
Ricotte polaczyc z miodem i jajkiem.
Figi dobrze oplukac i osuszyc.
Na blaszce do pieczenia rozlozyc ciasto francuskie. Posmarowac je przygotowana ricotta. Na wierzch ulozyc pokrojone figi. Figi polac miodem.
Piec calosc w temp. 200 ° C przez 20-25 minut.
Ja nigdy nie mam dość fig, niestety teraz nie mam do nich dostępu :( Kusisz bardzo, pozdrawiam!
RispondiEliminaJak to dosyć?!
RispondiEliminaU mnie się jeszcze nie pojawiły,
więc mnie możesz męczyć figowymi przepisami.
Chociaż oko nacieszę, skoro nie mogę żołądka;)
Dziewczyny - no to sie ciesze,ze jeszcze Was nie zmeczylam figami:))) A juz myslalam,ze zaczelo sie tak jakos monotonnie na blogu robic ;) Pozdrawiam !
RispondiEliminaFig nigdy nie dosyć! Wspaniałe połączenie!
RispondiEliminaHehe Angie, Ty tez nie masz dosyc !? Super !
Eliminaco za słodycz, hmmm :D
RispondiEliminaPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
O tak ! Odkylam,ze figi + miod to tak dobrana para jak jablko i cynamon. Pozdrawiam.
EliminaKocham figi i nie mam ich dosyć, bo zjadłam dopiero 3 sztuki w tym roku.
RispondiElimina:)
Pychotki prezentujesz :)
Te 3 figi to chyba dopiero poczatek ;)
Eliminafig nie mam dość, bo znajdłam jeszcze mniej niż Majana-2 w tym roku, ale planuję nadrobić zaległości:)
RispondiEliminażycie & podróże
gotowanie
Ola, spokojnie,jeszcze nadrobisz zaleglosci :) No to Ci,zycze bys sie jeszcze delektowala figami :)
EliminaNigdy nie mam dość fig. Może dlatego że nie mam fig.. Eh: (
RispondiEliminaA przepis super- kocham lekki, mleczny smak ricotty, doprawionej miodem. I figi też !
Witaj Weronika :) Tak to juz jest- ja mam dostep do fig niemal nielimitowany ale nie moge dostac za to polskiego twarogu . A snia mi sie po nocach serniczki :)))
RispondiEliminaCo do fig to jak juz wczesniej pisalam - figi+miod to genialne polaczenie !
Pozdrawiam.
Mhmm, apetyczne. Właśnie szukam jakiegoś przepisu na ciasto/deser z ricottą... Niestety mam tylko suszone figi. Twój pomysłowy przepis może wypróbuję przy innej okazji:) Ląduje w ulubionych:)
RispondiElimina