on line users

Cerca nel blog

martedì 11 settembre 2012

FIGI Z RICOTTA NA CIESCIE FRANCUSKIM

Macie dosyc fig ? Ja nie ! Dlatego jeszcze Was pomecze tymi figami ;)
Tym razem prosty i szybki deser z figami i ricotta w roli glownej. W doslownie 5 minut mozna wyczarowac cos slodkiego do kawy czy na spotkanie z przyjaciolmi lub tez na podwieczorek dla dzieci. Zapraszam !




Skladniki :

- opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 275g)
- figi
- 250 g ricotty
- 1 jajko
- 2 lyzki miodu + okolo 1 lyzki do polania fig

Wykonanie :

Ricotte polaczyc z miodem i jajkiem.
Figi dobrze oplukac i osuszyc.
Na blaszce do pieczenia rozlozyc ciasto francuskie. Posmarowac je przygotowana ricotta. Na wierzch ulozyc pokrojone figi. Figi polac miodem.
Piec calosc w temp. 200 ° C przez 20-25 minut.




14 commenti:

  1. Ja nigdy nie mam dość fig, niestety teraz nie mam do nich dostępu :( Kusisz bardzo, pozdrawiam!

    RispondiElimina
  2. Jak to dosyć?!
    U mnie się jeszcze nie pojawiły,
    więc mnie możesz męczyć figowymi przepisami.
    Chociaż oko nacieszę, skoro nie mogę żołądka;)

    RispondiElimina
  3. Dziewczyny - no to sie ciesze,ze jeszcze Was nie zmeczylam figami:))) A juz myslalam,ze zaczelo sie tak jakos monotonnie na blogu robic ;) Pozdrawiam !

    RispondiElimina
  4. Fig nigdy nie dosyć! Wspaniałe połączenie!

    RispondiElimina
  5. co za słodycz, hmmm :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    RispondiElimina
    Risposte
    1. O tak ! Odkylam,ze figi + miod to tak dobrana para jak jablko i cynamon. Pozdrawiam.

      Elimina
  6. Kocham figi i nie mam ich dosyć, bo zjadłam dopiero 3 sztuki w tym roku.
    :)
    Pychotki prezentujesz :)

    RispondiElimina
  7. fig nie mam dość, bo znajdłam jeszcze mniej niż Majana-2 w tym roku, ale planuję nadrobić zaległości:)

    życie & podróże
    gotowanie

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ola, spokojnie,jeszcze nadrobisz zaleglosci :) No to Ci,zycze bys sie jeszcze delektowala figami :)

      Elimina
  8. Nigdy nie mam dość fig. Może dlatego że nie mam fig.. Eh: (

    A przepis super- kocham lekki, mleczny smak ricotty, doprawionej miodem. I figi też !

    RispondiElimina
  9. Witaj Weronika :) Tak to juz jest- ja mam dostep do fig niemal nielimitowany ale nie moge dostac za to polskiego twarogu . A snia mi sie po nocach serniczki :)))
    Co do fig to jak juz wczesniej pisalam - figi+miod to genialne polaczenie !
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina
  10. Mhmm, apetyczne. Właśnie szukam jakiegoś przepisu na ciasto/deser z ricottą... Niestety mam tylko suszone figi. Twój pomysłowy przepis może wypróbuję przy innej okazji:) Ląduje w ulubionych:)

    RispondiElimina