on line users

Cerca nel blog

giovedì 13 settembre 2012

CASTAGNACCIO

Castagnaccio to typowy wypiek  jesienny z maki kasztanowej (farina di castagne) popularny w regionach : Toskania, Liguria i Piemonte.Co ciekawe- w sklad tego ciasta nie wchodza jajka, natomiast jesli chodzi o tluszcz to uzywana jest oliwa z oliwek i to w niewielkiej ilosci. No wlasnie- czy wypiek ten z uwagi na brak cukru w skladnikach  mozna nazwac ciastem? Cukru nie dodaje sie poniewaz maka kasztanowa sama w sobie ma slodkawy posmak. Jesli ktos natrafi na make gorszej jakosci lub po prostu preferuje slodkie wypieki mozna dodac miod.W kazdym razie przypuszczam, ze jedynym problemem by zrobic to ciasto w warunkach polskich jest zdobycie maki kasztanowej.
Ciasto pieczone jest w duzej, okraglej blaszce, tak by - jak tradycja kaze- nie bylo zbyt wysokie.
 Na Sycylii castagnaccio nie jest popularne, musialam wiec posilkowac sie internetem by znalezc odpowiedni przepis. A przepis na moj castagnaccio pochodzi z tej strony.




Skladniki :

- 250 g maki kasztanowej (farina di castagne)
- 375 ml wody
- 50 g orzechow wloskich
- 50 g rodzynek
- 50 g orzeszkow pinii (pinoli)
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1 lyzka igielek rozmarynu, swiezo oberwanych
- 2-3 lyzki miodu (opcjonalnie)

Wykonanie :

Make przesiac do miseczki. Dodac wode - dobrze wymieszac, tak by nie bylo grudek (zrobilam to lyzka drewniana). Dodac nastepnie oliwe,szczypte soli, miod (opcjonalnie) i okolo 3/4 rodzynek,orzeszkow pinii i orzechow wloskich. Reszte zachowac do posypania wierzchu ciasta przed zapieczeniem. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszac.
Okragla forme do pieczenia o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia. Przelac ciasto. Wierzch ciasta posypac pozostalymi rodzynkami,orzechami wloskimi i orzeszkami pinii oraz igielkami rozmarynu.
Piec przez okolo 25-30 minut w temp. 200°  C.






A ponizej kasztany jadalne . Zdjecie-rzecz jasna- z ubieglego sezonu.



11 commenti:

  1. mniaaaammmmmmm.... wyglada przepysznie.... ja jeszcze nie próbowałam kasztanowych słodkości :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Oj, to czas sprobowac ! Pozdrawiam :)

      Elimina
  2. Alizea, bardzo ciekawe ciasto, zastanawiam się jak smakuje? Fajne zdjęcie kasztanów :) Pozdrawiam

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dzieki Kamilko, natura hojnie obdarzyla Sycylie, z czego my chetnie korzystamy ;)

      Elimina
  3. Pycha! Jedno z ulubionych ciast mojego meza...ale u nas nie robia takich wypasionych!
    Jaki z tego wniosek? Bede musiala mu upiec "castagnaccio" z prawdziwego zdarzenia!;)
    Dzieki za ten przepis!;)

    RispondiElimina
  4. No cos Ty Kachna, wypasione to ciacho? Widzialam inne wersje,ale jakies takie zdeformowane,ze wybralam wlasciwie ta najbardziej ascetyczna,mam nadzieje- najbardziej zblizona do oryginalu.Jak upieczesz to daj znac !

    RispondiElimina
  5. Juz dawno mnie tak czyjs wypiek nie zainteresowal ;))
    Musze sprawdzic, czy zostalo mi troche maki kasztanowej...
    Dziekuje za przepis !

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Nie ma za co ! Jestem tylko ciekawa czy wypiek ten przypadnie Ci do gustu. Daj znac jak wyszlo. Pozdrawiam.

      Elimina
  6. Spokojnych oraz smacznych świat życzymy !

    Pozdrawiamy serdecznie...... ho ho ho
    Tapenda

    RispondiElimina
  7. Bardzo interesujące ciasto:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Witaj Asiu. Ciasto interesujace i dosc nietypowe, raczej odbiegajace od standartow smakowych klasycznego ciasta. Niemniej jednak warto sprobowac.

      Elimina