on line users

Cerca nel blog

giovedì 27 ottobre 2016

FUNGHI PLEUROTUS CON LE PATATE AL FORNO CZYLI BOCZNIAKI Z ZIEMNIAKAMI Z PIEKARNIKA


Boczniaki z ziemniakami z piekarnika to bardzo smaczne "contorno" czyli dodatek do dania głównego. Popularne właściwie w całych Włoszech. Na Sycylii tego typu danie podaje się najczęściej w okresie jesienno - zimowym , zwłaszcza w okresie Swiąt Bożego Narodzenia.
Nie jest to absolutnie żadne skomplikowane danie. Wystarczy kilkanaście minut przygotowania i reszta to już "praca" piekarnika. Efekt, pomimo ubogiej listy składników  jest naprawdę zaskakujący. Warto wypróbować !




Składniki :

Proporcje dla 4-6 osób

- 500 g boczniaków
- 1 kg ziemniaków
- pęczek pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek extra vergine

Wykonanie :

Boczniaki opłukać. Osuszyć po czym pokroić.
Pietruszkę dobrze opłukać pod bierzącą wodą. Grubo posiekać.
Ziemniaki obrać po czym pokroić wg własnej preferencji (w talarki lub w ósemki).
W dużej misce wymieszać pokrojone ziemniaki z grzybami i pietruszką. Posolić i popieprzyć do smaku.
polać hojnie oliwą z oliwek. 
Przełożyć całość na blaszkę do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do temp. 180 ° C piekarnika. Piec  przez 
około 45 minuy - 1 godzinę.
Podawać najlepiej gorące jako dodatek do dań głównych. 

Buon appetito !




Andrzejkowa uczta

Nessun commento:

Posta un commento