on line users
Cerca nel blog
giovedì 17 novembre 2016
PASTA CON POMODORI, PESTO DI RUCOLA E GAMBERI CZYLI MAKARON Z POMIDORAMI, PESTO Z RUKOLI I KREWETKAMI
Oto kolejny przepis z wykorzystaniem pesto z rukoli, na który to przepis znajdziecie tu.
Danie jak najbardziej włoskie - "pasta" , z kilkoma zaledwie ale za to smacznymi dodatkami tworzącymi niepowtarzalny smak.
Zapraszam !
Składniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g makaronu tortiglioni
- 5 łyżeczek pesto z rukoli (patrz tu przepis)
- 300 g świerzych pomidorów (np. koktajlowych lub San Marzano)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 12 dużych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- sól i pieprz
Wykonanie :
Pomidory umyć. Zalać wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut po czym zdjąć skórki.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać ząbek czosnku a gdy ten się zarumieni dodać następnie pokrojone pomidory i oregano. Dusić przez około 10 minut pod przykryciem. W razie gdy sos zbytnio zgęstnieje dodać trochę wody.Pod sam koniec duszenia doprawić solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku a następnie krewetki. Smażyć krótko po obu stronach.
Ugotowany makaron wymieszać z pesto. Wyłożyć porcje na talerze. Na każdą porcję wyłożyć przygotowany sos pomidorowy . Całość zwieńczyć krewetkami (po 3 na każdą porcję).
Serwować.
Buon appetito !
Etykiety:
Kuchnia wloska,
makarony,
pesto,
rukola (rucola),
ryby i owoce morza
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento