on line users

Cerca nel blog

martedì 22 novembre 2016

FRITTATA DI RICOTTA E SPINACI AL FORNO CZYLI FRITTATA Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM Z PIEKARNIKA

Co by nie powiedzieć - frittata do dość szybkie i sycące danie. Do tego jeszcze różnorodność składników i fantazja przy ich wyborze czyni to danie dość atrakcyjnym. Dodatkowym plusem jest możliwość konsumpcji także na zimno co oznacza,że w razie potrzeby można przygotować frittatę o wiele wcześniej.
Konkluzja - jestem wielką fanką frittaty. A Wy ?




Składniki :

- 500 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 250 g ricotty
- 5 jajek
- 3 łyżki startego parmezanu
- szczypta płatków chili (opcjonalnie)
- sól i pieprz

Wykonanie :

Szpinak (jeżeli używamy świeżego) dobrze płuczemy. Przekładamy na patelnię i pod przykryciem na średnim ogniu dusimy aż zmięknie. Doprawiamy lekko solą. Gotowy szpinak odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wbić 5 jajek. Dobrze rozkłócić. Dodać ricottę, parmezan oraz chili.Dobrze wszystko wymieszać, najlepiej rózgą kuchenną. Dodać na koniec szpinak. Doprawić całość solą i pieprzem do smaku.
Masę przełożyć do kwadratowej formy 22 x  22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 - 190° C przez około 20 -25 minut (aż jajka się zetną i wierzch się lekko zarumieni).
Podawać zarówno na gorąco jak i zimno.


Buon appetito !




Nessun commento:

Posta un commento