on line users

Cerca nel blog

giovedì 15 gennaio 2015

PIZZA BIANCA ALLE CIPOLLE E ROSMARINO CZYLI BIALA PIZZA Z CEBULA I ROZMARYNEM

Pizza to klasyk kuchni wloskiej. Danie znane kazdemu i chyba najbardziej rozpowszechnione na swiecie.
Krolowa pizzy jest oczywiscie pizza margherita, ktora to zainicjowala caly cykl roznego rodzaju pizz.
U mnie na blogu pizza pojawia sie po raz pierwszy i to w wydaniu bialym czyli bez sosu pomidorowego z minimalna iloscia skladnikow.




Skladniki :

Na ciasto:
- 250 g  maki pszennej
- 100 g semoliny (u mnie semola di grano duro rimacinata)
- 3 lyzki oliwy z oliwek extravergine
- 7 g suchych drozdzy
- 1 lyzeczka soli
- 1/2 lyzki cukru
- okolo 300 ml letniej wody

Dodatkowo :
- cebula
-  galazki rozmarynu
- sol morska gruboziarnista

Wykonanie :

Z podanych skladnikow zagniesc ciasto na pizze. Uformowac kule, ktorej wierzch posmarowac lekko oliwa z oliwek - w ten sposob ciasto z wierzchu sie nie wysuszy. Odstawic do wyrosniecia na 2 godziny.
Po uplywie powyzszego czasu ciasto rozwalkowac nadajac pizzy dowolny ksztalt - ksztalt mojej pizzy byl celowo nieregularny dla otrzymania rustykalnego efektu. Z  przygotowanego ciasta zrobilam dwie pizze.
Pizze posmarowac oliwa z oliwek, oblozyc pokrojona w wiorki cebula oraz galazkami rozmarynu. Calosc posypac sola morska (uwaga by nie przedobrzyc z sola !).
Odstawic na okolo 20 minut do wyrosniecia po czym piec przez okolo 20  minut w temp. 220-240 °C (az lekko zbrazowieje).


Buon appetito !








Zima  we Włoszech


Nawet na wyspie slonca czasami bywa pochmurnie ...


3 commenti:

  1. ja jeszcze lubie do rozmarynu i cebulki dodać plastry gotowanych ziemniaków. Mniam

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    RispondiElimina
  2. Wasza wersja to juz typowa "pizza alle patate" ! Brawo dla Was dziewczyny !!!

    RispondiElimina