Krolowa pizzy jest oczywiscie pizza margherita, ktora to zainicjowala caly cykl roznego rodzaju pizz.
U mnie na blogu pizza pojawia sie po raz pierwszy i to w wydaniu bialym czyli bez sosu pomidorowego z minimalna iloscia skladnikow.
Skladniki :
Na ciasto:
- 250 g maki pszennej
- 100 g semoliny (u mnie semola di grano duro rimacinata)
- 3 lyzki oliwy z oliwek extravergine
- 7 g suchych drozdzy
- 1 lyzeczka soli
- 1/2 lyzki cukru
- okolo 300 ml letniej wody
Dodatkowo :
- cebula
- galazki rozmarynu
- sol morska gruboziarnista
Wykonanie :
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto na pizze. Uformowac kule, ktorej wierzch posmarowac lekko oliwa z oliwek - w ten sposob ciasto z wierzchu sie nie wysuszy. Odstawic do wyrosniecia na 2 godziny.
Po uplywie powyzszego czasu ciasto rozwalkowac nadajac pizzy dowolny ksztalt - ksztalt mojej pizzy byl celowo nieregularny dla otrzymania rustykalnego efektu. Z przygotowanego ciasta zrobilam dwie pizze.
Pizze posmarowac oliwa z oliwek, oblozyc pokrojona w wiorki cebula oraz galazkami rozmarynu. Calosc posypac sola morska (uwaga by nie przedobrzyc z sola !).
Odstawic na okolo 20 minut do wyrosniecia po czym piec przez okolo 20 minut w temp. 220-240 °C (az lekko zbrazowieje).
Buon appetito !
Nawet na wyspie slonca czasami bywa pochmurnie ...
ja jeszcze lubie do rozmarynu i cebulki dodać plastry gotowanych ziemniaków. Mniam
RispondiEliminaPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wasza wersja to juz typowa "pizza alle patate" ! Brawo dla Was dziewczyny !!!
RispondiEliminaCiekawie wygląda :)
RispondiElimina