on line users

Cerca nel blog

mercoledì 9 aprile 2014

POLLO AL LIMONE E ROSMARINO CZYLI KURCZAK Z CYTRYNA I ROZMARYNEM

Dzisiaj propozycja obiadowa - cos dla miesozernych  :)
Kurczak ( w moim przypadku palki z kurczaka ) przygotowany w ten sposob jest niezwykle aromayczny. Mieso pieklam w brytfance pod przykryciem dzieki czemu po upieczeniu jest ono  bardzo delikatne .
Polecam jako smaczna alternatywe na przygotowanie drobiu.




Skladniki :

- kurczak ( umnie 7 palek z kurczaka)
- 1 duza cytryna
- kilka galazek rozmarynu
- sol
- 2 lyzki oliwy z oliwek + 1 lyzka soku z cytryny
- przyprawa ze zmielonego, suszonego rozmarynu i lisci selera (opcjonalnie)


Wykonanie :

Kurczaka umyc, pokroic na czesci.
Oproszyc sola i przyprawa (przyprawe mozna ewentualnie pominac).
Cytryne dobrze umyc,pokroic na cwiartki lub mniejsze czesci.
Mieso ulozyc w naczyniu do zapiekania (najlepiej z pokrywka). Pomiedzy mieso wlozyc pokrojone kawalki cytryny.
Oliwe i sok z cytryny wymieszac. Gotowa mieszanka polac kurczaka.
Calosc oblozyc galazkami rozmarynu.
Piec w temp. 180- 200 °C przez  przynajmniej godzine (sprawdzac czy mieso jest dostatecznie miekkie).

Buon appetito !


2 commenti:

  1. Ten spsób na kurczaka jest świetny, nie znam osoby, która pogardziła by takim kurakiem. Sama się do nich zaliczam :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    RispondiElimina
  2. Z cytryną i rozmarynem to pyszna sprawa. :) Pozdrawiam.

    RispondiElimina