Dzisiaj propozycja obiadowa - cos dla miesozernych :)
Kurczak ( w moim przypadku palki z kurczaka ) przygotowany w ten sposob jest niezwykle aromayczny. Mieso pieklam w brytfance pod przykryciem dzieki czemu po upieczeniu jest ono bardzo delikatne .
Polecam jako smaczna alternatywe na przygotowanie drobiu.
Skladniki :
- kurczak ( umnie 7 palek z kurczaka)
- 1 duza cytryna
- kilka galazek rozmarynu
- sol
- 2 lyzki oliwy z oliwek + 1 lyzka soku z cytryny
- przyprawa ze zmielonego, suszonego rozmarynu i lisci selera (opcjonalnie)
Wykonanie :
Kurczaka umyc, pokroic na czesci.
Oproszyc sola i przyprawa (przyprawe mozna ewentualnie pominac).
Cytryne dobrze umyc,pokroic na cwiartki lub mniejsze czesci.
Mieso ulozyc w naczyniu do zapiekania (najlepiej z pokrywka). Pomiedzy mieso wlozyc pokrojone kawalki cytryny.
Oliwe i sok z cytryny wymieszac. Gotowa mieszanka polac kurczaka.
Calosc oblozyc galazkami rozmarynu.
Piec w temp. 180- 200 °C przez przynajmniej godzine (sprawdzac czy mieso jest dostatecznie miekkie).
Buon appetito !
Ten spsób na kurczaka jest świetny, nie znam osoby, która pogardziła by takim kurakiem. Sama się do nich zaliczam :D
RispondiEliminaPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Z cytryną i rozmarynem to pyszna sprawa. :) Pozdrawiam.
RispondiElimina