Klasyk salatkowy- jajka z tunczykiem ale... bez majonezu. Ta efektownie podana przystawka moze byc ozdoba nie tylko wielkanocnego stolu.
Zapraszam :)
Skladniki :
Do nadziania 3-4 cytryn
- 3 jajka ugotowane na twardo
- mala puszka tunczyka- ok.50 g (waga po odsaczeniu)
- posiekana natka pietruszki (okolo 1 lyzki)
- 1 lyzka kaparow
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extravergine
Wykonanie :
Cytryny dobrze umyc. Przeciac na pol wzdluz. Wydrazyc miazsz (ktory mozna pozniej wykorzystac).
Jajka dobrze rozgniesc widelcem. Wymieszac z tunczykiem , kaparami oraz natka pietruszki.Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodac oliwe z oliwek - tyle, by masa sie nie rozpadala.
Salatka napelnic polowki cytryn. Przybrac natka pietruszki.
Przystawke ta mozna przygotowac na kilka godzin przed podaniem.
Buon appetito !
Ale pięknie to wygląda :D Z chęcią bym zjadła takie coś na Wielkanocne śniadanie ;)
RispondiEliminaDziekuje slicznie. Co do przystawki to wystarczy praktycznie wymieszac widelcem i gotowe wiec .... moze ktos zrobi Ci niespodzianke i zaserwuje na swieta ;)
EliminaPyszna propozycja!
RispondiEliminaKamilko, Twoje propozycje to dopiero !
Eliminatak, tak, tak! własnie o to chodzi - majonez nie jest nieodzownym elementem Wielkanocy! ;) cudowny pomysł i piękne podanie!
RispondiEliminaDziekuje Jula :) Wiesz, moja wloska czesc rodziny nie przepada za majonezem wiec rzadko go uzywam w kuchni...
EliminaPrzepięknie podane. Pyszne z pewnoscią. :)
RispondiEliminaMajanko kochana zamienilabym z przyjemnoscia taka przystawke na jeden z Twoich serniczkow ! Wiesz, jak bardzo je lubie ;)))
Elimina