on line users

Cerca nel blog

giovedì 7 luglio 2016

TORTA DI RABARBARO AL MASCARPONE CZYLI CIASTO Z RABARBAREM I MASCARPONE

No cóż, rabarbar nie jest łatwy do zdobycia na południu Włoch. Mnie się jednak udało ! Zdobyty niemal cudem rabarbar wykorzystałam do ciasta bo już tak dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem ......
Przepis pochodzi z tej strony i przewiduje właściwie wykorzystanie jabłek. Co ciekawe jako,że używamy w tym przepisie mascarpone nie dodajemy tu już masła .
Zmodyfikowaną przeze mnie wersję przepisu przedstawiam poniżej.




Składniki :

- 3 -4 łodygi rabarbaru
- 120 g cukru brązowego
- torebka cukru waniliowego (16 g)
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 180 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie :

Rabarbar umyć, obrać  i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
Jajka ubić w całości mikserem wraz z cukrem brązowym i waniliowym. Pod konieć ubijania dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników.
Ciasto przelać do okągłej  formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 ° C przez około 55 minut (do suchego patyczka).
Wystudzone ciasto posypać brązowym cukrem pudrem.

Buon appetito !


Nessun commento:

Posta un commento