on line users

Cerca nel blog

venerdì 22 luglio 2016

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I SEREM TETE DE MOINE

Dzisiejsza sałatka to efekt przemyśleń - co zrobić z sera Tete de Moine ( co w j. francuskim oznacza dosłownie " głowa mnicha"). Ser kupiłam w Szwajcarii. Muszę przyznać, że ma dość oryginalny smak, który ciężko mi porównać do innych wcześniej jedzonych serów. A skąd ta osobliwa nazwa sera ? Otóż recepture na jego wykonanie wymyślili  800 lat temu mnisi z  zakonu w Ballelay
 Oprócz oryginalnego smaku posiada rónież oryginalny wygląd . W sprzedaży występuje zazwyczaj pokrojony , o kształcie różyczek. To właśnie w trakcie krojenia tworzy się jego specyficzny wygląd a krojony jest za pomocą specjalnej, obrotowej krajalnicy o nazwie "girolle".
To tyle na temat sera Tete de Moine. Pora na degustację !




Składniki :

 na 2-3 porcje

- mieszanka sałat
- 3 pomidory
- 3 rzodkiewki
- 8-9 ugotowanych zielonych szparagów
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ser Tete de Moine


Na dressing :
- 4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- 1 łyżka octu winnego
- musztarda do smaku (dałam niecałą łyżeczkę)
- sól i pieprz

Wykonanie :

Przygotować dressing : wymieszać ocet z solą i pieprzem oraz musztardą. Na samym końcu dodać oliwe i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszać.
Na talerzykach wyłożyć mieszankę sałat. Dodać pomidory, pokrojone jajka i rzodkiewki. Na sałatce wyłożyć ugotowane szparagi . Polać przygotowanym dressingiem. Na końcu dodać ser.


Buon appetito !







2 commenti: