Oprócz oryginalnego smaku posiada rónież oryginalny wygląd . W sprzedaży występuje zazwyczaj pokrojony , o kształcie różyczek. To właśnie w trakcie krojenia tworzy się jego specyficzny wygląd a krojony jest za pomocą specjalnej, obrotowej krajalnicy o nazwie "girolle".
To tyle na temat sera Tete de Moine. Pora na degustację !
Składniki :
na 2-3 porcje
- mieszanka sałat
- 3 pomidory
- 3 rzodkiewki
- 8-9 ugotowanych zielonych szparagów
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ser Tete de Moine
Na dressing :
- 4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- 1 łyżka octu winnego
- musztarda do smaku (dałam niecałą łyżeczkę)
- sól i pieprz
Wykonanie :
Przygotować dressing : wymieszać ocet z solą i pieprzem oraz musztardą. Na samym końcu dodać oliwe i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszać.
Na talerzykach wyłożyć mieszankę sałat. Dodać pomidory, pokrojone jajka i rzodkiewki. Na sałatce wyłożyć ugotowane szparagi . Polać przygotowanym dressingiem. Na końcu dodać ser.
Buon appetito !
Wygląda bardzo smakowicie !:)
RispondiEliminaPozdrawiam.
Dziekuje Majanko :)
Elimina