on line users

Cerca nel blog

sabato 27 giugno 2015

CHLEBEK BANANOWY Z AWOKADO (BEZ TŁUSZCZU)

Zasmakowałam sie w ciastach z dodatkiem awokado ! Uwielbiam ich charakterystyczną mokrą strukturę. Ciasta z  awokado to także możliwość przygotowania w miarę zdrowych i niskokalorycznych smakołyków.
Proponowane przeze mnie ciasto jest przygotowane bez tłuszczu. Dodane awokado sprawiło, iż ciasto ma ciekawy, lekko zielony odcień. A jeśli nie wspomnicie o awokado to Wasze dziecko nawet się nie domyśli,że zostało ono przemycone do ciasta :)
Ciasto znalazłam na tym blogu. Przepis podaję uwzględniając moje niewielkie modyfikacje.




Składniki :

- 1 szklanka cukru brązowego
- 2 małe awokado
- 2 duże dojrzałe banany
- 2 jajka
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody 
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki  drobinek czekoladowych (opcjonalnie)

Wykonanie  :

Banany rozgnieść widelcem po czym skropić sokiem z cytryny.
Awokado obrać ze sórek, wyciągnąc pestki po czym zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać następnie cukier, jajka, mleko oraz rozgniecione banany. Zmiksować do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. 
Dodawać stopniowo do masy ciągle miksując.
Na koniec wmieszać do masy drobinki czekoladowe (jeśli zdecydujemy się je wykorzystać).Ja nie dodałam drobinek do masy a jedynie po upieczeniu posypałam gorące jeszcze ciasto startą czekoladą.
Ciasto przelać do keksówki o długości 35 cm.. Piec w temp. 180° C przez około 35- 40 minut (do suchego patyczka).

 Buon appetito !





Widok na Morze Jońskie z miejscowości Castelmola.





2 commenti: