on line users

Cerca nel blog

mercoledì 24 giugno 2015

COSTOLETTE DI AGNELLO CON PATATE E CARCIOFI CZYLI ŻEBERKA JAGNIĘCE Z ZIEMNIAKAMI I KARCZOCHAMI

Nie sposób ukryć faktu iż mięso jagnięce posiada specyficzny zapach . Powoduje to,że jagnięcina ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników.
Dzisiejsze danie to moje kolejne już podejście do mięsa jagnięcego, choc pierwszy raz przepis na jagnięcinę publikuję na blogu.
Przede wszystkim by pozbyć się specyficznego zapachu do mięsa wycisnęłam sok z trzech cytryn, dolałam następnie dwie łyżki oliwy z oliwek oraz trochę wody - tak by mięso zostało w całości przykryte. Do całości dorzuciłam gałązki swieżego rozmarynu W tak przygotowanej marynacie mięso spędziło całą noc w lodówce.
Uważam, że pomimo tych wszystkich zabiegów mięso i tak ma tą charakterystyczną nutkę smakową. W związku z tym, dzisiejszą potrawę polecam raczej dla miłośników jagnięciny.




Składniki :

- 0,5 kg żeberek jagnięcych
- 3 duże ziemniaki
- serca z 3 karczochów*
- sól i pieprz i oregano
- olej roślinny do smażenia

Na marynatę :

- 3 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- gałązki rozmarynu

*użyłam ugotowanych i następnie zamrożonych serc karczochów . Sposób obróbki karczocha przedstawiłam w tym poście.


Wykonanie :

Na dzień przed zrobieniem potrawy przygotować marynatę : wycisnąć sok z cytryn, dodać oliwę i gałązki rozmarynu.
Mięso ułożyć w szklanej miseczce. Zalać marynatą. Dodać wody w takiej ilości by całość przykryła mięso. Zostawić na całą noc w lodówce.
W dzień przygotowania potrawy odcedzić marynatę z żeberek. Żeberka opłukac następnie pod bierzącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą.
Ziemniaki pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć żeberka po obydwu stronach na dość dużym ogniu. Dodać następnie pokrojone w plasterki ziemniaki oraz odrobine wody by potrawa nie przypaliła się. Przykryć patelnię pokrywką oraz zmniejszyć ogień. Dusić całość ąż ziemniaki zmiękną. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą,pieprzem oraz oregano. 
Na 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać odmrożone wcześniej , ugotowane serca karczochów. Poddusić jeszcze chwilę i można serwować gotowe danie.

Buon appetito !







A teraz kilka obrazków z Sycylii :
Poniżej jeden z małych kraterów okalających główny szczyt Etny, znajdujący sie na południowej stronie tzw. Etna Sud.

Widok na krater główny.



Natura powoli triumfuje i zaczyna porastać zastygłą lawę.


2 commenti: