Dzisiaj mam przjemność przedstawić Wam lekkie, letnie danie obiadowe.Jak na kuchnię włoską przystało - jest to makaron, choć tym razem razowy. Hmmm..... - premiera na blogu !
Myślę, że danie znajdzie swych zwolenników nie tylko wśród miłośników kuchni włoskiej :)
Składniki :
Proporcje na 4 osoby
- 350 g razowych spaghetti
- 400 g świeżych pomidorów (lub z puszki)
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 2 łyżeczki kaparów
- ząbek czosnku
- sól, pieprz i oregano
- łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie :
Pomidory - jeśli używamy swieżych - myjemy po czym zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 5 minut.
Zdejmujemy skórkę z pomidorów.
Pomidory kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy ząbek czosnku.
Gdy czosnek lekko się zarumieni dodajemy pomidory. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy oliwki i kapary. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
Dusimy wszystko pod przykryciem jeszcze około 5- 7 minut.
Gotowy sos łączymy z ugotowanymi spaghetti.
Danie to można podawać posypane startym parmezanem lub Grana Padano.
Buon appetito !
Nad morzem .....
Nessun commento:
Posta un commento