Jak na wloska kuchnie przystalo - dzisiaj proponuje danie makaronowe. Proste i praktycznie dwuskladnikowe danie gdzie glowna role odgrywaja swieze pomidory i mozzarella. W okresie zimowym mozna uzyc pomidorow z puszki choc to juz nie ten sam smak co swieze ......
Polecam !
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby
- 350 g makaronu farfalle (kokardki)
- 400-500g swiezych pomidorow (uzylam pomidorkow koktajlowych)
- 2 mozzarelle (po 125 g kazda)
- zabek czosnku
- oregano
- listki swiezej bazylii
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie :
Pomidory dobrze umyc .Mozna sparzyc wrzatkiemi usunac skorki (ja czynnosc ta w przypadku pomidorkow koktajlowych pominelam) .
Na patelni rozgrzac okolo 1 lyzki oliwy. Dodac zabek czosnku a gdy ten sie zaumieni dodac pokrojone pomidory.
Dusic pod przykryciem. Pod koniec duszenia doprawic sola, pieprzem i odrobina oregano.
Gotowy sos pomidorowy wymieszac z ugotowanym makaronem. Danie serwujemy posypane mozzarella pokrojona w kostke i udekorowane listkami swiezej bazylii .
Buon appetito !
Mogłabym jeść trzy razy dziennie! :)
RispondiElimina:))))
EliminaPozdrawiam!
Jak dla mnie pyszności !
RispondiEliminaPozdrawiam :)
Dziekuje Kochana ! Wiem jak bardzo lubisz wloska kuchnie ... ;)))
Elimina