Danie to pochodzi z regoinu Lacjum, a dokładnie z miasteczka Amatriciana - skąd też przybrało swoją nazwę. Jego kluczowymi składnikami są : świeże pomidory, guanciale czyli rodzaj boczku wykrawanego z policzka wieprzowego oraz pecorino i ostra papryczka peperoncino. No i jak sama nazwa wskazuje - obowiązkowo używamy makaronu bucatini (rodzaj spaghetti z dziurką w środku).
Składniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g bucatini
- 500 g świeżych pomidorów
- 150 g guanciale (można użyć surowego lub wędzonego boczku)
- 1 mała papryczka peperoncino
- 50-70 g startego pecorino
- około pół kieliszka białego wina
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Wykonanie :
Pomidory zalać wrzątkiem. Po około 5 minutach usunąć z nich skórkę i pokroić w paski. Odstawić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać pokrojony w kostkę lub paski guanciale (opcjonalnie boczek). Smażyć przez chwilę po czym dodać drobno posiekaną papryczkę peperoncino. Gdy z guanciale stopi sie już tłuszcz dodajemy wino. Smażymy jeszcze przez chwilę mieszając aż alkohol wyparuje.
Dodajemy następnie przygotowane wcześniej pomidory. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Łączymy z ugotowanymi bucatini. Danie posypujemy startym pecorino.
Buon appetito !
Przepyszny klasyk.
RispondiElimina:)
EliminaPozdrawiam