on line users

Cerca nel blog

sabato 18 aprile 2015

CIASTO CZEKOLADOWE Z AWOKADO

Przepisów z awokado w roli głównej jeszcze nie koniec : )
Jak wiadomo, awokado nie tylko w sałatkach świetnie się sprawdza. Może być również ciekawym i pożywnym zarazem składnikiem ciast. Dzisiejsze ciasto czekoladowe jak najbardziej temu dowodzi.
Do ciasta wykorzystałam czekoladę mleczną (pozostałość po wielkich jajkach wielkanocnych, którymi obdarowywane są we Włoszech dzieci).
Awokado nadaje ciastu niezwykłej miękkości. A co najważniejsze to dzieci, które za awokado nie przepadają nawet się nie zorientowały,że zdołałam go do ciacha przemycić !



Składniki :

- 100 g czekolady mlecznej
- 2 średnie awokado
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 lyżeczka sody
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jogurt naturalny ( 125 g)
- 2 jajka
- 1|4  szklanki oleju kukurydzianego


Wykonanie :

W miseczce wymieszać mąkę i  sodę.
W rondelku podgrzać razem mleko z czekoladą i kakao. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do ostygnięcia.
Awokado obrać ze skórek po czym zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Jajka zmiksowac z cukrem.
Do miski z mąką dodać ostygniętą czekoladę i olej. Zmiksować. Dodać masę jajeczną a  następnie jogurt naturalny ciągle miksując. Na koniec wmieszać do masy zblendowane awokado. Zmiksować do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180  C przez około 45 minut .
Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.


Buon appetito !









Poniżej  Gole Alcantara (klik klik) jedna z wielu atrakcji turystycznych Sycylii.




Nessun commento:

Posta un commento