on line users

Cerca nel blog

mercoledì 19 novembre 2014

TORTA AL PISTACCHIO CZYLI BABKA PISTACJOWA

Dzisiaj zapraszam na pyszna babke pistacjowa. Co prawda w przepisie mowa o ciescie pistacjowym (w j. wloskim : torta) ja jednakze upieklam go w formie babki. Przepis dostalam od mojej wloskiej kolezanki, ktora to zawsze jest proszona o ten wypiek na wszelkie  imprezy szkolne.
Babka pistacjowa z pewnoscia nadaje sie do podania podczas swiat zarowno Bozego Narodzenia czy Wielkanocy jak rowniez bedzie pysznym dodatkiem do kawy. Polecam !





Skladniki :

- 150 g zmielonych pistacji
- 250 g maki pszennej
- 250 g cukru
- 125 g masla
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:

- cukier puder
- okolo 4 lyzek wody
- 2 lyzki zmielonych pistacji

Wykonanie :

Maslo rozpuscic.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksowac z cukrem i ostudzonym  maslem na gladka mase. Dodawac stopniowo make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dodac mleko. Zmiksowac dobrze mase a na koniec wmieszac do ciasta zmielone pistacje.
Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku przez okolo 50- 60 minut w temp. 180 °C (do suchego patyczka).
Ostudzona babke udekorowac lukrem pistacjowym.

Lukier pistacjowy : w rondelku wymieszac wode z cukrem pudrem uwazajac by masa nie byla zbyt gesta. Dodac zmielone pistacje. Podgrzac jeszcze przez chwile mieszajac. Zdjac z ognia i jeszcze cieplym lukrem udekorowac babke.


Buon appetito !






2 commenti:

  1. Przepadam za pistacjami, więc taka babka to dla mnie prawdziwy rarytas :)

    RispondiElimina