on line users

Cerca nel blog

giovedì 28 maggio 2015

PASTA CON PREZZEMOLO E PINOLI CZYLI MAKARON Z PIETRUSZKA I ORZESZKAMI PINII

Dzisiaj mam przyjemność zaprezentować kolejne włoskie danie makaronowe z cyklu łatwych i szybkich.
Przygotowanie tego danie zajmuje dosłownie kilka minut (nie licząc czasu gotowania makaronu).
Potrawa ta z pewnością przypadnie do gustu także wegetarianom. Zapraszam : )


Składniki :

Proporcje na 4 osoby

- 400 g makaronu (u mnie fusilli lunghi)
- pęczek natki pietruszki
-  ząbek czosnku
- 50 g orzeszków pinii
- kilka łyżek oliwy z oliwek extravergine
- parmezan lub Grana Padano do posypania




Przygotowanie :

Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii. Odłożyć.
Natkę pietruszki dobrze opłukać. Odsączyć i posiekać.
Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić przekrojony na pół ząbek czosnku. Gdy czosnek lekko sie zarumieni dodać posiekaną natkę. Smażyć przez jakiś czas mieszając aż natka pietruszki stanie się lekko chrupiąca. Dodać uprażone uprzednio orzeszki pinii po czym dobrze wymieszać całość. 
Tak przygotowaną natkę wymieszać z ugotowanym makaronem. Juz podczas mieszania można dodać odrobinę oliwy z oliwek by potrawa nie była zbyt sucha.
Danie podawac posypane startym serem.


Buon appetito !







Riviera dei ciclopi w Acitrezza


Nessun commento:

Posta un commento