on line users

Cerca nel blog

giovedì 12 novembre 2015

RISOTTO CON PERE, NOCI E CAPRINO CZYLI RISOTTO Z GRUSZKAMI, ORZECHAMI WŁOSKIMI I SERKIEM KOZIM CAPRINO

Dzisiaj zapraszam na pyszne risotto z  gruszkami i orzechami włoskimi z dodatkiem miękkiego serka koziego - caprino. Połączenie smaków naprawdę trafne. Przy okazji przygotowywania tego risotta odstąpiłam od klasycznej procedury dodawania do ryżu podczas gotowania bulionu lub wywaru warzywnego. Zamiast nich ryż podlewałam jedynie wodą.
Jeśli ktoś ma ochotę na podobny eksperyment zapraszam do skorzystania z przepisu.





Składniki :

Proporcje na 4 osoby

- 320 g ryżu arborio
- 100 g serka koziego caprino
- 2 duże gruszki
- 8 orzechów włoskich
- około 1/4 kieliszka białego wina (opcjonalnie)
- 3 łyżki masła

Wykonanie :

Orzechy rozłupać. Posiekać, odstawić niewielką ilość do dekoracji.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zostawić kilka plasterków do dekoracji  a resztę pokroić w kostkę.
Na dużej patelni z wysokimi ściankami lub w garnku z grubym dnem rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać ryż. Smażyć przez około 3-4 minuty ciągle mieszając.
Ryż podlać następnie winem.Smażyć mieszając aż wino odparuje. Następnie dodawać chochelka po chochelce wodę. Gdy ryż jest jest prawie gotowy (wystarczająco miękki) dodać posiekane orzechy i pokrojone gruszki. Dodać odrobinę soli dosmaku.  Gotować wszystko razem przez jeszcze około 2 minuty po czym wyłączyć gaz. Dodać pozostałe 2 łyżki masła. Dobrze wymieszać. Nałożyć porcje na talerze. Każdą porcję udekorować plasterkami gruszki i orzechami oraz kawałkiem serka koziego. 


Buon appetito!






martedì 10 novembre 2015

ZIELONE SMOOTHIE







Składniki :

- 1 awokado
- 1 banan
- 1 kiwi
- 1 łyżka otrębów
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Wykonanie :

Awokado, banana i kiwi obrać. Umieścić w wysokim naczyniu domiksowania. Dodać otręby i miód. Zblendować. Serwować.


Buon appetito!