giovedì 19 giugno 2014

SFOGLIATA CZYLI CIASTO FRANCUSKIE WYTRAWNIE

Dzisiaj mam przyjemnosc przedstawic Wam ciasto francuskie na wytrawnie, ktorego pomyslodawca jest moj syn.To On zaproponowal takie a nie inne skladniki a ja jedynie skromnie zrealizowalam jego pomysl.
Tego typu potrawa nazywana jest w j. wloskim "sfogliata" . Oczywiscie istnieje wiele odmian i przepisow na to danie.
"Sfogliata" mojego syncia bardzo nam smakowala !  Polecam  jako przekaske i jako,ze przygotowuje sie to danie w przyslowiowe 5 minut- rowniez jako poczestunek dla niespodziewanych gosci.





Skladniki :

- plat ciasta francuskiego (265g)
- mozzarella (125g)
- 2-3 lyzki pesto bazyliowego
- szynka

Wykonanie :

Na blaszce do pieczenia rozlozyc ciasto francuskie. Ponakluwac widelcem.
Na ciescie rozsmarowac pesto. Ciasto oblozyc nastepnie szynka a na wierchu wylozyc plasterki mozzarelli.
Wsadzic do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec okolo 20 minut.
Mozna podawac zarowno na cieplo jak i na zimno.

Buon appetito !





1 commento: