martedì 17 gennaio 2012

CIASTO "ESPRESSO"

Pyszne kawowe ciasto,w sam raz dla milosnikow kawy. Nam bardzo przypadlo do gustu. Polecam!
Przepis znaleziony na tym blogu.





Skladniki :

- 250 g miekkiego masla
- 180g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 250 g maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 200 ml zaparzonego espresso
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g zmielonych orzechow laskowych

Na lukier :

- 200 g cukru pudru
- 4 lyzki espresso

Wykonanie :

Maslo zmiksowac z cukrem (takze waniliowym). Dodawac stopniowo jajka - jedno po drugim nie przerywajac ubijania, az do powstania kremowej mieszanki.
Dodac przesiana make wraz z proszkiem do pieczenia .Wymieszac.
Dodac espresso i zmielone orzechy laskowe- dobrze polaczyc, miksujac na srednich obrotach. 
Na koniec wmieszac w ciasto grubo posiekana czekolade.
Mase przelozyc do formy o wymiarach 35 cm x 20 cm i piec w temperaturze 180 ° C przez 20 - 25 minut.
 Lekko ostudzone ciasto polac lukrem.



10 commenti:

  1. Znakomicie wilgotne, tak jak lubię :D

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dzieki Slyvvia, zapewniam,ze warte tych wszystkich kalorii :)

      Elimina
  2. Ewa, your cake is really handsome! I know it's delicious!
    Thank you for your trust! Regards

    RispondiElimina
  3. Everything about this just sings delicious. The moist texture, the mix of chocolate hazelnuts and espresso-yum! So glad I stopped in to see this wonderful post. Thanks for sharing-I have save the recipe and I am sure I will enjoy every bite. Delicious post!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Tina, this cake is really delicious. I highly recommend!

      Elimina
  4. O, kawowe to pyszne, ja kocham kawowe ! Mniam:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Witaj Majanko, ja tez zaliczam sie do fanow kawy wiec i wszelkie ciasta kawowe uwielbiam ;)

      Elimina