on line users

Cerca nel blog

martedì 22 novembre 2016

FRITTATA DI RICOTTA E SPINACI AL FORNO CZYLI FRITTATA Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM Z PIEKARNIKA

Co by nie powiedzieć - frittata do dość szybkie i sycące danie. Do tego jeszcze różnorodność składników i fantazja przy ich wyborze czyni to danie dość atrakcyjnym. Dodatkowym plusem jest możliwość konsumpcji także na zimno co oznacza,że w razie potrzeby można przygotować frittatę o wiele wcześniej.
Konkluzja - jestem wielką fanką frittaty. A Wy ?




Składniki :

- 500 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 250 g ricotty
- 5 jajek
- 3 łyżki startego parmezanu
- szczypta płatków chili (opcjonalnie)
- sól i pieprz

Wykonanie :

Szpinak (jeżeli używamy świeżego) dobrze płuczemy. Przekładamy na patelnię i pod przykryciem na średnim ogniu dusimy aż zmięknie. Doprawiamy lekko solą. Gotowy szpinak odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wbić 5 jajek. Dobrze rozkłócić. Dodać ricottę, parmezan oraz chili.Dobrze wszystko wymieszać, najlepiej rózgą kuchenną. Dodać na koniec szpinak. Doprawić całość solą i pieprzem do smaku.
Masę przełożyć do kwadratowej formy 22 x  22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 - 190° C przez około 20 -25 minut (aż jajka się zetną i wierzch się lekko zarumieni).
Podawać zarówno na gorąco jak i zimno.


Buon appetito !




giovedì 17 novembre 2016

PASTA CON POMODORI, PESTO DI RUCOLA E GAMBERI CZYLI MAKARON Z POMIDORAMI, PESTO Z RUKOLI I KREWETKAMI


Oto kolejny przepis z wykorzystaniem pesto z rukoli, na który to przepis znajdziecie tu.
Danie jak najbardziej włoskie - "pasta" , z kilkoma zaledwie ale za to smacznymi dodatkami tworzącymi niepowtarzalny smak.
Zapraszam !





Składniki :

Proporcje na 4 osoby

-  400 g makaronu tortiglioni
- 5 łyżeczek pesto z rukoli (patrz tu przepis)
- 300 g świerzych pomidorów (np. koktajlowych lub San Marzano)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 12 dużych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- sól i pieprz


Wykonanie :

Pomidory umyć. Zalać wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut po czym zdjąć skórki.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać ząbek czosnku a gdy ten się zarumieni dodać następnie pokrojone pomidory i oregano. Dusić przez około 10 minut pod przykryciem. W razie gdy sos zbytnio zgęstnieje dodać trochę wody.Pod sam koniec duszenia doprawić solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku a następnie krewetki. Smażyć krótko po obu stronach.
Ugotowany makaron wymieszać z pesto. Wyłożyć porcje na talerze. Na każdą porcję wyłożyć przygotowany sos pomidorowy . Całość zwieńczyć krewetkami (po 3 na każdą porcję).
Serwować.

Buon appetito !





lunedì 7 novembre 2016

MONTREUX I LOSANNA

Montreux to dość znane szwajcarskie miasto -  kurort , położone na wschodnim brzegu Jeziora Genewskiego  w kantonie Vaud. Miejsce  gdzie położone jest miasteczko zwane jest zresztą Rivierą szwajcarską.
Niemal  śródziemnomorski klimat tego miejsca od lat przyciągał wielu chętnych, pragnących podleczyć swe zdrowie kuracjuszy. Możni ludzie z całej Europy przybywali do Montreux. Wśród znanych osobistości , którzy zawitali do tego miesca są .in. : Jean-Jacques Rousseau, Hans Christian Andersen, Lew Tołstoj, cesarzowa Elżbieta Bawarska znana jako Sissi, kompozytor Igor Strawiński, Ernest Hemingway, Francis Scott Fitzgerald, Vladimir Nabokov i wreszcie Freddie Mercury, który w Montreux spędził ostatnie lata swojego życia po tym jak zdiagnozowano u niego AIDS.
W Montreux niemal przez cały rok odbywają się różne wydarzenia artystyczne - wiosną odbywa się festiwal filmowy Rose d`Or a w lipcu jest Festiwal Jazzowy. Zimą natomiast mają miejsce przeróżne i kolorowe jarmarki świąteczne.

Do Montreux zawitaliśmy w październiku, kiedy już pogoda nie była najciekawsza. Jak widać na zdjęciach poniżej dzień był również trochę pochmurny i ponury. Słońce wyszło nieco później


Na promenadzie nad Jeziorem Genewskim


Przykład łagodnego klimatu tego miejsca  - na pierwszym planie zdjęcia widać rosnące drzewko figowe.

Grand Hotel Suisse przy Avenue des Alpes.
 

Dalej wzdłuż promenady w kierunku głównego placu miasta - Place du Marchè

mercoledì 2 novembre 2016

SAŁATKA Z RUKOLĄ, GRUSZKĄ I PARMEZANEM





Składniki :
Dla 3-4 osób

- 100g rukoli
- 2 małe gruszki
- 6 orzechów włoskich
- kawałek parmezanu
 
Na sos balsamiczny : 
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu


Wykonanie :

Rukolę opłukać, odsączyć na durszlaku.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne po czym pokroić na kawałki.
Orzechy  po usunięciu skorupek grubo posiekać .
Parmezan pokroić na kawałki obieraczką do warzyw.
Wszystkie składniki na sos dobrze razem wymieszać.
Na talerze wyłożyć rukolę. Dodać następnie kawałki gruszek. Posypać orzechami oraz pokrojonym parmezanem. Całość polać sosem balsamicznym.


Buon appetito !