on line users

Cerca nel blog

venerdì 27 giugno 2014

RISOTTO CON SALSICCIA, ZUCCHINA E POMODORI CZYLI RISOTTO Z KIELBASA, CUKINIA I POMIDORAMI

Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysl na risotto. Jednogarnkowe i nieskomplikowane danie, ktore zadowoli rowniez wegetarian (o ile zrezygnujemy tu z dodatku miesa). Ja dodalam tu wloska surowa kielbase- tzw. "salsiccia", ktora pojawila juz sie na blogu w kilku innych daniach. Jednak - jak juz wspomnialam - w wersji wegetarianskiej mozna ten skladnik pominac.
Zapraszam !



Skladniki :

Proporcje na 4 osoby

- 320 g ryzu (np. arborio)
- 100g kielbasy ( umnie wloska salsiccia)
- 1 duza cukinia
- 3 duze, dojrzale pomidory
- okolo1,5 litra rosolu lub wywaru warzywnego
- sol, pieprz i oregano
- 3-4 lyzki parmezanu
- 2 lyzki masla


Wykonanie :

Pomidory zalac wrzaca woda i odstawic na okolo 5 minut po czym usunac z nich skorki. Pokroic w kostke i odstawic w miseczce.
W garnku lub na patelni z wysokimi brzegami rozgrzac odrobine oliwy. Dodac kielbase (salsiccia) po czym przesmazyc rozdrabniajc ja lekko drewniana lyzka. Dodac pokrojona w kostke cukinie. Lekko posolic i smazyc przez okolo 2 minuty.
Zaczac dodawac nastepnie chochelka po chochelce rosol lu wywar warzywny ciagle mieszajac risotto.
Mniej wiecej w polowie gotowania (po okolo 10 minutach od rozpoczecia) dodac pokrojone w kostke pomidory.
Doprawic przyprawami.
Na sam koniec gotowania dodac do risotta maslo i parmezan. Dobrze wszystko wymieszac. Serwowac gorace.


Buon appetito !




lunedì 23 giugno 2014

SPACCATELLI CON POMODORI FRESCHI, PROSCIUTTO E ZUCCHINA CZYLI MAKARON SPACCATELLI ZE SWIEZYMI POMIDORAMI, SZYNKA I CUKINIA


Po krotkiej przerwie czas powrocic do makaronow. Wszak to blog o kuchni wloskiej (sycylijskiej) wiec pasty nigdy nie za wiele!
Sezon na wspaniale warzywka sie rozpoczal wiec do garow !





Skladniki :

Proporcje na 4 osoby

- 400 g makaronu spaccatelli
- 300 g swiezych pomidorow
- 60 g  szynki
- 1 duza cukinia
- zabek czosnku
- sol, pieprz i oregano
- bazylia
- parmezan do posypania

Wykonanie :

Pomidory zalac wrzaca woda i odstawic na okolo 5 minut . Odlac wode i usunac  z pomidorow skorki. Pokroic pomidory w kostke.
Cukinie pokroic w talarki a szybke w paski lub kostke.
Na patelni rozgrzac 1 lyzke oleju. Wrzucic czosnek. Gdy sie zarumieni dodac cukinie i szynke. Lekko posolic po czym smazyc przez okolo 3  minuty mieszajac.
Dodac nastepnie pokrojone pomidory.
Dusic calosc pod przykryciem az cukinia bedzie dosc miekka . Doprawic pod koniec duszenia przyprawami.
Wymieszac z ugotowanym makaronem.
Danie podawac posypane parmezanem i udekorowane listkami bazylii.

Buon appetito !





sabato 21 giugno 2014

FRULLATO AL MELONE E PESCHE CZYLI KOKTAJL OWOCOWY Z MELONA I BRZOSKWIN

 Koktajle owocowe - sycace napoje bedace jednoczesnie bomba witaminowa. Kto ich nie lubi ? Pytanie byc moze retoryczne ....
Dzisiejszy koktajl owocowy (w j. wloskim: "frullato") zostal zrobiony ze slodkiego  melona, brzoskwin i jogurtu greckiego a doslodzony  miodem. Lekki i smaczny. Warto przygotowac taki koktajl i podac dzieciom zamiast kupnego soku owocowego. Polecam !




Skladniki :

Na 3 osoby

- pòl melona
- 2 brzoskwinie
- jogurt grecki (125g)
- 2 lyzki miodu (mozna dac wiecej)

Przygotowanie :

Melona przekroic na pòl. Oczyscic z nasion i odkroic skorke.
Brzoskwinie umyc, usunac pestki i pokroic na cwiartki.
Do wysokiego naczynia wlozyc pokrojonego melona i brzoskwinie. Dodac jogurt i miod. Zmiksowac blenderem.
Przelac do szklanek i serwowac.


Buon appetito!






giovedì 19 giugno 2014

SFOGLIATA CZYLI CIASTO FRANCUSKIE WYTRAWNIE

Dzisiaj mam przyjemnosc przedstawic Wam ciasto francuskie na wytrawnie, ktorego pomyslodawca jest moj syn.To On zaproponowal takie a nie inne skladniki a ja jedynie skromnie zrealizowalam jego pomysl.
Tego typu potrawa nazywana jest w j. wloskim "sfogliata" . Oczywiscie istnieje wiele odmian i przepisow na to danie.
"Sfogliata" mojego syncia bardzo nam smakowala !  Polecam  jako przekaske i jako,ze przygotowuje sie to danie w przyslowiowe 5 minut- rowniez jako poczestunek dla niespodziewanych gosci.





Skladniki :

- plat ciasta francuskiego (265g)
- mozzarella (125g)
- 2-3 lyzki pesto bazyliowego
- szynka

Wykonanie :

Na blaszce do pieczenia rozlozyc ciasto francuskie. Ponakluwac widelcem.
Na ciescie rozsmarowac pesto. Ciasto oblozyc nastepnie szynka a na wierchu wylozyc plasterki mozzarelli.
Wsadzic do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec okolo 20 minut.
Mozna podawac zarowno na cieplo jak i na zimno.

Buon appetito !





martedì 17 giugno 2014

COSCE DI POLLO ALLE VERDURE CZYLI UDKA KURCZAKA W WARZYWACH

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to kurczak pieczony w warzywach.
Dosc kolorowe to danie, pod wzgledem smakowym ròwniez (o ile mozna by tu uzyc takiego stwierdzenia) :)  Kto lubi mieso a zwlaszcza kurczaka  na pewno zainteresuje sie przepisem. Polecam !


Skladniki :

Na 4 osoby

- 4 udka kurczaka
- 3 cebulki dymki
- 2 male cukinie (ja dalam cukinie, z ktorych wczesniej oberwalam kwiaty)
- 4 ziemniaki
- 2 duze pomidory lub 3 male
- 1 lodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- sol i oregano
- galazki rozmarynu

Wykonanie :

Udka kurczaka umyc pod biezaca woda. Osuszyc. Oproszyc sola i oregano. Przelozyc do brytfanki.
Warzywa pokroic wg uznania. Posolic i lekko popieprzyc.Dobrze wymieszac z przyprawami po czym oblozyc warzywami udka kurczaka. Na  wierzch wylozyc galazki rozmarynu.
Piec pod przykryciem w temp. 200 °C przez 60-80 minut.






lunedì 16 giugno 2014

RISOTTO CON FAVE E SPECK CZYLI RISOTTO Z BOBEM I BOCZKIEM

To juz ostatni wpis w tym sezonie "promujacy" bob.
Byly juz makarony, byly i salatki z bobem czas w koncu na risotto. Ostatnio - ku mej uciesze - coraz czesciej na zyczenie domownikow robie risotta a z risotto to jak z makaronami- mozna wyczarowywac calkiem ciekawe kompozycje.
Moja dzisiejsza propozycja nie jest byc moze niezwykla aczkolwiek calkiem smaczna. Gratka dla fanow bobu i risotta !





Skladniki :

Skladniki na 4 osoby

- 320 g ryzu (np.arborio)
- 1,5 szklanki ugotowanego bobu
- 100 g boczku
- 1 mala cebulka dymka
- okolo1,5 litra rosolu lub wywaru warzywnego
- sol, pieprz, tymianek do smaku
- 2 lyzki masla
- 3 lyzki startego parmezanu
- ok. 3 lyzek oliwy

Wykonanie :

Cebulke drobno posiekac.
Boczek pokroic w kostke.
W garnku lub na patelni z wysokimi sciankami rozgrzac oliwe. Dodacpokrojona cebulke i boczek. Smazyc az cebulka sie lekko zezloci. Dodac ryz. Przesmazyc wszystko czesto mieszajc. 
Dodawac nastepnie stopniowo rosòl (lub wywar warzywny). Risotto caly czas mieszac by sie nie przypalilo.
W polowie przygotowywania dodac ugotowany bob.Doprawic sola, pieprzem oraz tymiankiem.
Pod koniec gotowania gdy ryz juz bedzie wystarczajaco miekki dodac maslo i parmezan.Wylaczyc gaz.
Risotto powinno miec kremowa konsystencje.
Podawac gorace.

Buon apettito !