on line users

Cerca nel blog

venerdì 25 aprile 2014

CYTRYNOWE LIZAKI LODOWE Z MIETA

U nas po kilku wietrznych i szaro-burych dniach pojawilo sie na dobre slonce ! Czas wiec sezon letni zainaugurowac odpowiednim przepisem :) Dzisiaj proponuje lizaki lodowe z sokiem z cytryny i mieta. Takie niby bezalkoholowe Mojito: Cos na ochlode na nadchodzace cieplutkie dni.





Skladniki :

Na 6 lizakow

- 1/3 szklanki swiezo wycisnietego soku z cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 4 czubate lyzki cukru brazowego (mozna zastapic bialym cukrem, wowczas zmniejszamy jego ilosc)
- 1 lyzeczka posiekanych listkow miety

Wykonanie :

Sok z cytryny i wode umiescic w garnuszku. Dodac cukier. Zagotowac az do rozpuszczenia sie cukru (caly czas mieszajac).
Ostudzic.
Do foremek na lody wlozyc rozdrobniona miete. Dodac syrop cytrynowy. Wlozyc pojemnik do zamrazalnika, najlepiej na cala noc. 




Ponizej nasze BIO cytryny:)





sabato 19 aprile 2014

SERNIK KOKOSOWY

Ciezko jest mieszkajac we Wloszech piec tradycyjne polskie serniki. A szkoda bo bardzo je lubie. Jedynym serem jaki dotychczas znalazlam, ktory nieco przypomina polski twarog  jest quark (ktory to mozna zakupic w pewnej niemieckiej sieci sklepow).Tak wiec moje serniki pieczone sa najczesciej albo z ricotty albo z quarku co oczywiscie nie odbiera im walorow smakowych. A tradycyjny polski sernik bedzie na mnie czekal przy nastepnej wizycie w kraju :)





Skladniki :

Na spod :
- 200 g herbatnikow
- 80 g masla

Na mase :
- 500 g  ricotty (lub innego sera na serniki)
- 2/3 szklanki mleka kokosowego
- 2 jajka
- 1 czubata lyzka maki ziemniaczanej
- 2 lyzki wiorkow kokosowych
- 2/3  szklanki cukru

+ 2 czubate lyzki wiorkow kokosowych na posypanie sernika

Wykonanie :

Herbatniki dokladnie rozkruszyc w malakserze. Dodac roztopione maslo i dobrze wymieszac.
Przygotowac okragla forme do pieczenia o srednicy 20 cm. Na spod wylozyc pokruszone herbatniki.
Forme wlozyc dolodowki na okolo 20 minut.
W tym czasie przygotowac mase serowa.

Wszystkie skladniki na mase dobrze zmiksowac az powstanie gladka masa. 
Mase przelozyc do formy na wylozone wczesniej herbatniki. 
Piec w temp. 160 °C przez okolo 60-70 minut, najlepiej w kapieli wodnej (ja ustawilam naczynie z woda na nizszej polce piekarnika) . 
Wiorki kokosowe uprazyc na suchej patelni. Posypac nimi wystygniety sernik.


Buon appetito !









Wielkanocne Smaki - edycja IV

mercoledì 9 aprile 2014

POLLO AL LIMONE E ROSMARINO CZYLI KURCZAK Z CYTRYNA I ROZMARYNEM

Dzisiaj propozycja obiadowa - cos dla miesozernych  :)
Kurczak ( w moim przypadku palki z kurczaka ) przygotowany w ten sposob jest niezwykle aromayczny. Mieso pieklam w brytfance pod przykryciem dzieki czemu po upieczeniu jest ono  bardzo delikatne .
Polecam jako smaczna alternatywe na przygotowanie drobiu.




Skladniki :

- kurczak ( umnie 7 palek z kurczaka)
- 1 duza cytryna
- kilka galazek rozmarynu
- sol
- 2 lyzki oliwy z oliwek + 1 lyzka soku z cytryny
- przyprawa ze zmielonego, suszonego rozmarynu i lisci selera (opcjonalnie)


Wykonanie :

Kurczaka umyc, pokroic na czesci.
Oproszyc sola i przyprawa (przyprawe mozna ewentualnie pominac).
Cytryne dobrze umyc,pokroic na cwiartki lub mniejsze czesci.
Mieso ulozyc w naczyniu do zapiekania (najlepiej z pokrywka). Pomiedzy mieso wlozyc pokrojone kawalki cytryny.
Oliwe i sok z cytryny wymieszac. Gotowa mieszanka polac kurczaka.
Calosc oblozyc galazkami rozmarynu.
Piec w temp. 180- 200 °C przez  przynajmniej godzine (sprawdzac czy mieso jest dostatecznie miekkie).

Buon appetito !


lunedì 7 aprile 2014

WIELKANOCNA PRZYSTAWKA

Klasyk salatkowy- jajka z tunczykiem ale... bez majonezu. Ta efektownie podana przystawka moze byc ozdoba nie tylko wielkanocnego stolu.
Zapraszam :)



Skladniki :

Do nadziania  3-4 cytryn

- 3 jajka ugotowane na twardo
- mala puszka tunczyka- ok.50 g (waga po odsaczeniu)
- posiekana natka pietruszki (okolo 1 lyzki)
- 1 lyzka kaparow
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extravergine

Wykonanie :

Cytryny dobrze umyc. Przeciac na pol wzdluz. Wydrazyc miazsz (ktory  mozna pozniej wykorzystac).
Jajka   dobrze rozgniesc widelcem. Wymieszac z tunczykiem , kaparami oraz natka pietruszki.Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodac oliwe z oliwek - tyle, by masa sie nie rozpadala.
Salatka napelnic polowki cytryn. Przybrac natka pietruszki.
Przystawke ta mozna przygotowac na kilka godzin przed podaniem.


Buon appetito !





Lekka Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV

sabato 5 aprile 2014

INSALATA DI FAVE E PATATE NOVELLE CZYLI SALATKA Z BOBEM I MLODYMI ZIEMNIACZKAMI

W naszych lokalnych warzywniakach oprocz bobu pojawily sie takze mlode ziemniaczki !
Swiezy, mlody bob zazwyczaj zajadamy z miekkim serem pecorino albo serem Primo Sale - do tego obowiazkowo swieza mieta i oliwa z oliwek. Od kiedy pojawily sie takze mlode ziemniaczki postanowilam zrobic prosta (bo jedynie dwuskladnikowa) aczkolwiek pyszna salatke.
Zapraszam niniejszym na kolejne danie kuchni sycylijskiej !




Skladniki :

-swiezy bob
- mlode ziemniaczki
- listki swiezej miety
- oliwa z oliwek extravergine
- odrobina octu winnego
- sol i pieprz


Wykonanie 

Bob wyluskac ze strakow. Usunac otaczajace je lupiny. Odlozyc do miseczki.
Ziemniaczki ugotowac (mozna wraz ze skorka jesli jest miekka). Przestudzic.
Ugotowaneziemniaki pokroic w grubsza kostke. Dodac do bobu. Doprawic sola i pieprze. Dodac swieze listki miety. Polac calosc oliwa z oliwek i odrobina octu winnego. Dokladnie wymieszac. 
W ten sposob przygotowana salatke  mozna serwowac  jako samodzielne danie lub dodatek do dan glownych.


Buon appetito !








Przepis dodaje do ponizszych akcji :

Zielono mi, idzie wiosna
Lekka Wielkanoc


A ponizej kilka zdjec czesci slodkich przysmakow serwowanych na pewnym wloskim  przyjeciu weselnym.