on line users

Cerca nel blog

mercoledì 26 febbraio 2014

PANE CUNZATO II CZYLI SYCYLIJSKA KANAPKA (II SPOSOB)

O "pane cunzato" pisalam juz w tym poscie.
Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysl na ta kanapke.




Skladniki :

- maly chlebek lub bulka
- wedlina ( u mnie "porchetta")
- ser scamorza bianca  
- pomidory
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extravergine

Wykonanie :

Chlebek (najlepiej jeszcze cieply) przekroic. Polac oliwa z oliwek.
Oblozyc wedlina, serem i pomidorami. Pomidory lekko popieprzyc i posolic.
Kanapke taka mozna zapiec w piekarniku przez okolo 10-15 minut w temp. 200 ° C.

Buon appetito !









A ponizej zimowa Etna...



lunedì 24 febbraio 2014

FRITTATTA DI CARCIOFI E PISELLI CZYLI FRITTATA Z KARCZOCHAMI I GROSZKIEM

Fraittata to danie, ktore kazdy zna, wiec nie ma potrzeby go za specjalnie przedstawiac.
We Wloszech frittata serwowana jest jako drugie danie-w towarzystwie salatki, jako samodzielne danie -np. na kolacje lub jako antipasto- pokrojone na male kawalki.
Przepisow na frittate jak i pomyslow na nia jest wiele.
Dzisiaj przedstawiam frittate z karczochami a wlasciwie z "sercami " karczochow oraz  groszkiem.



Skladniki :

- 6 jajek
- 2-3 karczochy
- 4 lyzki groszku (uzylam mrozonego)
- sol i pieprz
- oregano
- lyzka startego Parmezanu lub Grana Padano


Wykonanie :

Z karczochow wyciac serca. Obrobke karczocha przedstawilam w tym poscie.
Wyciete serca (jak to swietnie brzmi !) ugotowac w lekko osolonej wodzie do miekkosci. Odlozyc.
Jajka rozklocic. Dodac sol, pieprz i oregano do smaku. Na koncu wmieszac do masy jajecznej Parmezan, karczochy oraz groszek.
Smazyc na patelni po obu stronach.

Buon appetito !







sabato 22 febbraio 2014

CIASTO Z PLATKAMI OWSIANYMI

Nigdy bym nie pomyslala, ze tak proste ciasto z platkami owsianymi moze byc tak smaczne !
Przepis na nie znalazlam tutaj.
W odroznieniu od oryginalu zmniejszylam ilosc bialego cukru (bez uszczerbku dla smaku) , zrezygnowalam z ekstraktu waniliowego oraz przygotowalam sos karmelowy z jogurtu greckiego (!) i to bez uzycia termometru cukierniczego.
Ponizszy przepis uwzglednia dokonane przeze mnie zmiany.



Skladniki :

Na ciasto :

- 1 szklanka platkow owsianych
- 1 i 1/2 szklanki wrzacej wody
- 1/2 szklanki bialego cukru
- 1 szklanki brazowego cukru
- 1/2 szklanki stopionego masla
- 1 i 1/3 szklanki maki pszennej
- 1 plaska lyzeczka sody
- 1 lyzeczka cynamonu
- 2 jajka
- 1 szklanka mieszanki suszonych owocow np. fig, rodzynek, orzechow (ja dalam 1/2 szklanki orzechow wloskich)


Na sos karmelowy :

- 3 lyzki masla
- 1/2 szklanki brazowego cukru
- kubek jogurtu greckiego (125 g) 

Wykonanie :

Platki owsiane zalac goraca woda w miseczce. Dodac szklanke brazowego cukru, wymieszac po czym odstawic do ostygniecia.
W innej miseczce utrzec maslo z pozostalym cukrem. Dodac nastepnie jajka ciagle miksujac.
Dodac make wymieszana z soda i cynamonem. 
Na koncu wmieszac do ciasta orzechy .
Piec w kwadratowej formie o wymiarach 22x22 cm przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

Sos :

Maslo rozpuscic w rondelku. Dodac cukier caly czas mieszajac by sie nie przypalilo. Na koncu dodac jogurt grecki. Gdy wszystkie skladniki sie polacza i sos zacznie bulgotac- zdjac z palnika.

Ciasto polac cieplym sosem.







giovedì 20 febbraio 2014

PANE CUNZATO CZYLI KANAPKI PO SYCYLIJSKU

Pane cunzato (lub tez pani cunzatu- w zaleznosci od tego w jakiej czesci Sycylii sie znajdujemy) to wyrazenie w dialekcie sycylijskim , ktore okresla po prostu kanapke z roznymi dodatkami. Oczywiscie taka kanapka zrobiona jest albo ze  swiezo upieczonego chleba albo tez chleb juz okraszony dodatkami zapieka sie przez kilkanascie minut w piekarniku (lub piecu).
Fundamentalnym skladnikiem pane cunzato jest oliwa z oliwek extravergine , ktora to polewany jest przekrojony chleb.
Takim klasycznym przykladem pane cunzato jest swiezo upieczony chleb, przekrojony i polany oliwa z oliwek majacy jako skladniki oliwki i ser np. sycylijski primo sale. Taka prostota a jakie smaczne ! Wiem co mowie, bo mialam okazje bedac zaproszona do znajomych- jesc taki upieczony w piecu chleb wlasnie z takimi dodatkami.. Do tego kieliszek wina wlasnej roboty wypity na tarasie z widokiem na morze i ....... ma sie wrazenie, ze niczego wiecej nie potrzeba by poczuc sie  sielsko.
Moj pierwszy na blogu pane cunzato (sycylijska kanapka) otwiera niniejszym dzial pt. panini czyli kanapki w stylu wloskim.
Przedstawiona przeze mnie kanapka zrobiona jest z pikantnej wedliny zwanej Spianata piccante , sera sycylijskiego primo sale pepato (z calymi ziarenkami pieprzu) oraz zielonych oliwek (osobiscie przeze mnie zakonserwowanych).





Skladniki :

- maly chlebek
- wedlina ( u mnie spianata piccante)
- ser primo sale lub pecorino
- oliwki
- oliwa z oliwek extravergine

Wykonanie :

Chlebek jeszcze cieply przekroic. Polac oliwa z oliwek. Oblozyc wedlina i oliwkami, z ktorych wczesniej usuniete zostaly pestki. 
Serwowac jeszcze ciepla kanapke.
Kiedy mamy do czynienia z chlebkiem, ktory nie jest swiezy mozemy uszykowac kanapke, ktora nastepnie zapiekamy w piekarniku w temp. 200° C przez okolo 10- 15 minut.


Buon appetito !















martedì 18 febbraio 2014

PASTA AL FORNO CON ZUCCHINE E SCAMORZA CZYLI ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIA I SEREM SCAMORZA

Pasta al forno czyli zapiekanka makaronowa nalezy do naszych ulubionych dan.
We Wloszech szczegolnie w okresie swiatecznym na rodzinne obiady podaje sie pasta al forno. Z reguly taka swiateczna wersja wykonywana jest z sosem miesnym tzw. "ragù". Oczywiscie jednym z glownych skladnikow takiej zapiekanki makaronowej jest ser,ktory podczas pieczenia pieknie sie rozpuszcza . Rodzaj sera - praktycznie dowolny. Ja do mojej zapiekanki uzylam ser  scamorza bianca.
Wykonanie takiej zapiekanki wcale nie jest czasochlonne. Danie jest tez jak najbardziej wegetarianskie !






Skladniki :

Proporcje na 4 osoby

- 400 g makaronu penne
- 3  duze cukinie
- zabek czosnku
- oliwa z oliwek
- sol i pieprz

Na posypke :

- 2 lyzki startego Parmezanu lub Grana Padano
-2 lyzki bulki tartej

Dodatkowo :

- 300 g sera scamorza (moze byc inny np.mozzarella)

Wykonanie :

Cukinie umyc i pokroic w talarki.
Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic zabek czosnku i gdy ten lekko sie zarumieni dodac pokrojona cukinie. Smazyc przez okolo 4 minuty na dosc zywym ogniu mieszajac. Nakryc nastepnie patelnie pokrywka i dusic pod przykryciem az cukinia bedzie al dente.
Pod koniec duszenia doprawic sola i pieprzem.
Tak przygotowana cukinie polaczyc z ugotowanym al dente makaronem.
Dodac nastepnie do makaronu pokrojony w kostke ser ( u mnie scamorza bianca). Jeszcze raz dobrze wymieszac i przelozyc calosc do naczynia do zapiekania. 
Na wierzch posypac parmezanem wymieszanym z bulka tarta.
Wsadzic do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekac przez okolo 15 minut.
Podawac gorace.

Buon appetito !







lunedì 17 febbraio 2014

PENNE CON RADICCHIO E SPECK CZYLI MAKARON PENNE Z RADICCHIO I Z BOCZKIEM

Radicchio ze wzgledu na swoj gorzkawy smak byc moze nie ma wielu zwolennikow. Wkomponowany w potrawy , w polaczeniu z innymi skladnikami moze jednak tworzyc calkiem ciekawe kompozycje smakowe.
Przedstawiona przeze mnie potrawa wlasnie do takich nalezy.
Gorzkie radicchio przesmazone z boczkiem polane podczas smazenia slodkim winem Marsala (proces ten w j. wloskim nazywany jest "sfumare"). W ten sposob gorzki smaczek zamienia sie w prawdziwa delicje dla podniebienia.
O dziwo, nawet moje dzieci, ktore na co dzien stronia od radicchio zajadaly makaron z zapalem !
Czy latwiej o lepsza rekomendacje ?



Skladniki :

Na 4 osoby

- 350 g makaronu penne
- 1 glowka radicchio (ja uzylam odmiany radicchio di Treviso)
- 200 g boczku
- kieliszek Marsali
- zabek czosnku
- oliwa z oliwek
- sol i pieprz

Wykonanie :

Radicchio umyc i poszatkowac.
Na patelni rozgrzac oliwe, dodac zabek czosnku oraz pokrojony w kostke lub cienkie paski boczek. Smazyc przez okolo 2 minuty po czym dodac posiekane radichio.
Ponownie smazyc przez okolo 3 minuty mieszajac po czym polac calosc Marsala. Smazyc mieszajac az do odparowania.
Przykryc patelnie i dusic potrawe pod przykryciem az radicchio bedzie miekkie. Pod koniec gotowania doprawic do smaku sola i pieprzem.
Polaczyc z ugotowanym makaronem i serwowac posypane Parmezanem lub Grana Padano.
Uwaga- radicchio niestety podczas smazenia straci swoj zywy kolor. Danie moze wiec optycznie nie wygladac zbyt zachecajaco. Smak jednak wynagrodzi niedociagniecia... ;)

Buon appetito !




 A, ze dzisiaj- jak sie z Durszlaka dowiedzialam - jest dzien kota : przedstawiam Wam naszego rudzielca. Oto Rudy !





domenica 16 febbraio 2014

CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI

Cytryn mi raczej nigdy nie brakuje. Ba, czesto nie wiem co robic z ich nadmiarem. Corocznie czesc z nich przeznaczam na Limoncello a reszta po prostu idzie mi na biezaco : na jakis krem, do ryb, do ciast.
Dzisiaj polecam Wam pyszne ciasto cytrynowe z jagodami. Przepis znalazlam tutaj.
Jako,ze uwielbiam ekstremalnie cytrynowe wyzwania zamiast soku z jednej cytryny (jak proponuje w przepisie autorka) - dodalam sok z 2 cytryn. Inna (ostatnia juz) zmiana bylo to,ze zamiast swiezych dalam jagody ze sloika.




Skladniki :

- 75 g masla
- 200 g cukru
- 200 g maki pszennej
- sok z 1 cytryny (ja dalam z 2 cytryn)
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 150 g jagod (uzylam ze sloika)
- 2 lyzeczki skorki startej z cytryny

Na syrop do nasaczenia :
- 2 lyzki soku z cytryny
- 4 lyzki cukru (ja dalam 2)


Wykonanie :

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia.
Maslo zmiksowac z cukrem na puszysta mase . Dodac jajka. Ponownie zmiksowac.
Dodac make i mleko miksujac do uzyskania gladkiej masy. Wmieszac sok z cytryny i skorke.
Na sam koniec dodac jagody . Wymieszac drewniana lyzka i przelozyc do podluznej formy o wymiarach : 26x10cm.
Piec 50-60 minut do suchego patyczka.
W malym garnuszku wymieszac  sok z cytryny z cukrem. Podgrzewac az do rozpuszczenia sie cukru.
Po upieczeniu, jeszcze cieple ciasto ponakluwac wykalaczka i polac syropem cytrynowym.









mercoledì 12 febbraio 2014

UOVA STRAPAZZATE CON POMODORI SECCHI E SALAME CZYLI JAJECZNICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SALAMI

Tytulowe "uova strapazzate" to po prostu jajecznica.
W kuchni wloskiej tak jak i polskiej istnieje wiele przepisow na to popularne danie. Dzis przedstawiam wersje z suszonymi pomidorami i salame milanese (rodzaj salami).
Z uwagi na to,ze pomidory konserwowane w oliwie oraz salami sa dostatecznie slone, nie nalezy przesadzac w tym wypadku z sola.



Skladniki :

- 6 jajek
- 5 suszonych pomidorow
- 3 plasterki salame milanese (lub salami innego typu)
- 1 lyzka Parmezanu lub Grana Padano (opcjonalnie)
- odrobina soli i pieprz do smaku
- oregano


Wykonanie :

Pomidory pokroic w paski, salame w kostke.
Jaka rozbeltac w miseczce. Dodac Parmezan lub Grana Padano oraz  niewielka ilosc oregano i pieprz. Ewentualnie doprawic sola.
Na patelni podsmazyc salame wraz z pomidorami. Dodac nastepnie rozbeltane jajka. Smazyc az jajka sie zetna. 

Buon appetito !



A ponizej dojrzewajace migdaly (zdjecia z sierpnia)








sabato 8 febbraio 2014

RISOTTO CON SALSICCIA E BROCCOLI CZYLI RISOTTO Z KIELBASA I BROKULAMI

Dzisiejsze risotto ma w swoim skladzie dwa skladniki : brokuly i salsiccia.
Mianem "salsiccia" Wlosi  okreslaja surowa kielbase zawierajaca oprocz miesa nasiona kopru wloskiego. Salsiccia  z reguly przeznaczona jest na grill lub tez uzywa sie jej do przygotowania roznych potraw takich jak np. risotta, sosy do makaronow ("salsa"), pulpeciki lub schiacciata siciliana (rodzaj calzone z roznymi nadzieniami).
Do zrobienia risotta wykorzystalam klasyczna salsiccie - bez zadnych innych dodatkow w swoim skladzie.We wloskich sklepach (przynajmniej na Sycylii) mozna rowniez dostac tzw. "salsiccia condita", zawierajaca dodatkowo w skladzie pomidory i ser oraz "salsiccia alla boscaiola"- majaca w skladzie grzyby,ser i natke pietruszki. Nie musze chyba opisywac jakie sa smaczne......
Musze przyznac,ze nie mam pojecia czy polska biala kielbasa mogla by byc w tym wypadku zamiennikiem wloskiej salsicci ale mysle, ze mozna sprobowac.



Skladniki :

Proporcje na 4 osoby

- 350 g ryzu Arborio lub Carnaroli
- jeden duzy brokul
- 300 g surowej kielbasy (salsiccia)
- okolo1,5 l wywaru warzywnego lub rosolu miesnego
- sol i pieprz
- starty Parmezan (4 lyzki)
- okolo 50 g masla

Przygotowanie :

Brokul umyc, podzielic na rozyczki i wrzucic do goracej wody. Gotowac przez okolo 5 minut po czym wyciagnac z wody. Odlozyc.
Surowa kielbase ponacinac (sam flak) i wyciagnac z niej mieso. Rozdrobnic lyzka drewniana i przesmazyc na patelni. Odlozyc.
Na innej patelni lub w garnku rozgrzac olej, dodac ryz. Przesmazyc chwile po czym dodac chochelke wywaru lub rosolu oraz przesmazona kielbase (salsiccia). Dodawac stopniowo do ryzu  wywar (rosol) az do momentu kiedy bedzie miekki. Pod koniec gotowania dodac przegotowane wczesniej brokuly.Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodac maslo i Parmezan- wszystko jeszcze raz dobrze wymieszac i wylaczyc gaz. Podawac goracy.
Risotto powinno miec konsystencje kremowa.
Ja,podobnie jak inne wloskie panie domu do przygotowania risotta czy sosow do makaronu uzywam wylacznie lyzek drewnianych :)

Buon appetito !









W Nowy Rok z Superfoods