on line users

Cerca nel blog

mercoledì 29 febbraio 2012

GORACA CZEKOLADA O SMAKU PISTACJOWYM

Czekolade o smaku pistacjowym odkrylam przez przypadek. Pewnego razu poszlismy do baru by napic sie espresso. Tam raczac sie slodziutkim raviolo z ricotta , uwage moja zwrocil calkiem niezly wybor czekolad do picia o roznych smakach. Powiem tylko,ze od tego czasu wyprobowuje coraz to nowe smaki :)
Zapraszam wiec na czekolade z nutka pistacjowa. Zeby smak pistacji byl wyczuwalny dodalam do czekolady tzw. crema di pistacchio czyli krem pistacjowy oraz oproszylam dodatkowo czekolade zmielonymi, niesolonymi pistacjami. Uzylam oczywiscie lokalnych pistacji pochodzacych z Bronte (krolestwa sycylijskich pistacji).
W razie braku dostepu do kremu pistacjowego mysle,ze mozna po prostu dac wiecej pistacji zmielonych (oczywiscie niesolonych). Proporcje skladnikow tez mozna regulowac wwg wlasnego indywidualnego upodobania.




Skladniki :

- 50 g gorzkiej czekolady
- okolo 150 - 200 ml slodkiej smietanki
- jedna lyzeczka cukru (mozna dac mniej lub wiecej)
- 1 lyzka kremu pistacjowego  (crema di pistacchio)
- zmielone pistacje do posypania

Wykonanie :

Wszystkie skladniki oprocz zmielonych pistacji umiescic w rondelku. Podgrzewac az wszystkie skladniki sie polacza. Przelac do kubka/filizanki i posypac zmielonymi pistacjami.

Buon appetito !



martedì 28 febbraio 2012

PASTA CON FUNGHI SECCHI E POMODORI FRESCHI CZYLI MAKARON Z SUSZONYMI GRZYBAMI I SWIEZYMI POMIDORAMI

Potrawa ta  to dosc swoisty mix- suszone grzyby i swieze pomidory. Jak dla nas mix ten okazal sie udany. Pewnie przypadnie tez do gustu milosnikom grzybow.
Pomysl zaczerpniety z programu tv : "Cotto e mangiato".




Skladniki :

Proporcje na 4 osoby

- 400 g makaronu ( u mnie penne rigate)
- 20 g suszonych grzybow
- 400 g swiezych pomidorow
- mala cebulka dymka
- maly peczek natki pietruszki
- zabek czosnku
- sol i pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania

Wykonanie :

Grzyby zalac goraca woda, tak by woda zaledwie je przykrywala. Odstawic na okolo 15 minut.
Pomidory zalac goraca woda, odstawic na jakies 5 minut po czym usunac z nich skorke.
Dymke drobno posiekac.
Na patelni rozgrzac oliwe, dodac zabek czosnku i wrzucic pokrojona cebulke. Gdy ta sie lekko zarumieni dodajemy grzyby wraz z woda. Podgotowujemy razem przez okolo 3 minuty i dodajemy pokrojone pomidory, oregano oraz troche soli. 
Wszystko razem dusimy pod przykryciem az pomidory zmiekna i smaki sie polacza (okolo 10 minut).
Na koniec dodajemy posiekana natke pietruszki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Jeszcze przez minutke dusimy razem  po czym laczymy z ugotowanym al dente makaronem.
Serujemy posypane parmezanem.


Buon appetito !

lunedì 27 febbraio 2012

BAKALIOWE KULKI

Bakaliowe kulki to kolejny slodki smakolyk z gatunku latwych i szybkich. Przygotowany z suszonych owocow i z dodatkiem miodu jest zdrowym wariantem dla deseru. Rozsmakuja sie w nim i dorosli i dzieci. Zapraszam :)



Skladniki :

- 4 suszone morele
- 4 suszone sliwki
- 4 suszone daktyle
- 4 suszone figi
- czubata lyzka pistacji niesolonych
- 2 lyzki miodu
- zmielone,niesolone pistacje do obtaczania

Wykonanie :

Morele,sliwki,daktyle i figi drobno pokroic. Pistacje posiekac.
Wymieszac wszystko w miseczce. Dodac miod- by w ten sposob wszystkie skladniki sie polaczyly.  Najlepiej chyba zaczac od dodania jednej lyzki miodu a w razie potrzeby dodac wiecej miodu.
Formowac kuleczki i obtaczac w zmielonych pistacjach.

sabato 25 febbraio 2012

PATATE E CECI - CZYLI ZIEMNIAKI Z CIECIERZYCA

Ziemniaki z ciecierzyca to bardzo proste danie wywodzace sie z tradycyjnej kuchni sycylijskiej i nalezace do tzw. cucina povera czyli ubogiej kuchni. Istnieje tez wiele jego odmian - niektorzy dodaja koper tzw. finocchietto, inni urozmaicaja je dodajac kawalek miesa i cebule. Ja przedstawiam je w najprostszej i chyba najbardziej tradycyjnej wersji
.Istotnie, danie to jest dosc ubogie w skladniki i raczej nie nalezy sie po nim spodziewac wielkich rewelacji smakowych. Wazna role odgrywa tu pieprz - akurat w tym daniu szczerze sie go dodaje.
Potrawa ta ma konsystencje gestej zupy. Mozna tu uzyc zarowno ciecierzycy suchej jak i z puszki.




Skladniki : 

Na 3-4 porcje

- 1 szklanka suchej ciecierzycy (okolo 70 gr) lub  jedna puszka
- 4-5 ziemniakow
- listek laurowy
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extravergine 
- parmezan lub pecorino do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie :

Jesli uzywamy suchej ciecierzycy wowczas wkladamy ja do garnka lub innego naczynia,zalewamy woda i odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej jest zostawic ciecierzyce na cala noc w wodzie.
Gdy uzywamy ciecierzycy z puszki wowczas mamy ulatwione zadanie.
Ciecierzyce po odsaczeniu z wody wkladamy do garnka ,zalewamy woda (okolo 4 szklanek), dodajemy sol oraz listek laurowy i gotujemy az do momentu gdy ciecierzyca zmieknie.
W miedzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na drobna kostke i wrzucamy do miekkiej juz ,gotujacej sie ciecierzycy. 
Pod koniec gotowania gdy ziemniaki juz zmiekna dodajemy pieprz. 
Danie wykladamy na talerze i serwujemy polewajac nitka oliwy . Mozna posypac parmezanem lub pecorino.

Buon appetito !

Przepis dodaje do akcji : warzywa straczkowe.



venerdì 24 febbraio 2012

BARDZO ZDROWE PLACUSZKI Z NUTA POMARANCZOWA

Dlaczego zdrowe placuszki ? Bo zrobione z maki razowej, bez dodatku sody czy proszku do pieczenia i smazone bez tluszczu na patelni ceramicznej. Dzieci chetnie po nie siegaly tak wiec stanowic moga podwieczorek. Dorosli tez  nie odmowili sobie skosztowania tych placuszkow :)



Skladniki :

- 130 g maki  pszennej razowej
- 125 g jogurtu greckiego
- sok i skorka z jednej pomaranczy
- 3-4 lyzki cukru brazowego
- 50 ml mleka
- 1 jajko (osobno zoltko i bialko)

Wykonanie :

Pomarancze dobrze umyc. Zetrzec skorke a nastepnie wycisnac sok.
W miseczce wymieszac razem sok i skorke z pomaranczy, zoltko, jogurt i mleko. Dodac make i cukier. Zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Na koniec wmieszac delikatnie ubita piane z bialka.
Placuszki smazyc na suchej patelni ceramicznej. Mozna tez smazyc na patelni z dodatkiem tluszczu. Wowczas po usmazeniu placuszki kladziemy na papierowej serwetce tak by tluszcz zostal wchloniety.


giovedì 23 febbraio 2012

PODUSZECZKI Z RICOTTA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Bardzo lubie ricotte. Lubie tez Marsale i ciasto francuskie. Zeby wiec uczynic zadosc pokusie zjedzenia czegos slodkiego co by zawieralo jednoczesnie wymienione skladniki - wykombinowalam sobie te oto "poduszeczki" :)
Sama nie wiem dlaczego tak nazwalam te moje tworki. Moze dlatego,ze taka nazwa przyszla mi od razu na mysl ? W kazdym razie poduszeczki z ricotta polecam bo sa z gatunku latwych i bardzo szybkich w wykonaniu. Zapraszam !




Skladniki : 

- ciasto francuskie (u mnie o wadze 275 g)
- 200 g ricotty
- 1 jajko
- 3 lyzki cukru
- 1 lyzka Marsali (mozna dac inny ulubiony likier)

Wykonanie :

Ricotte utrzec w miseczce z cukrem, jajkiem i lyzka Marsali.
Ciasto francuskie (umnie juz bylo rozwalkowane o ksztalcie prostokatnym) pokroic na 12 prostokatow. Na kazdy nalozyc lyzeczke przygotowanej masy z ricotty.


Zwinac kazdy prostokat nadajac mu dowolny ksztalt. Palcami lekko przydusic brzegi by je skleic .
Wsadzic do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut.
Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.


lunedì 20 febbraio 2012

KARNAWAL TRWA

Karnawal wlasciwie powoli sie konczy. Szkoda....
Kazde panstwo ma swoje tradycje zwiazane z karnawalem. I ta roznorodnosc jest niezmiernie ciekawa. Najbardziej znane sa : karnawal w Rio i w Wenecji. Ja tymczasem chcialabym pokazac kilka migawek z karnawalu w Acireale, ktory okreslany jest mianem najpiekniejszego karnawalu na Sycylii. Cecha charakterystyczna tego karnawalu jest parada  wielkich wozow -  " i carri", wypelnionych ogromnymi, groteskowymi  postaciami nawiazujacymi do bajek, mitologii czy nawet do polityki. Zapraszam na mala fotorelacje !




A to torty karnawalowe i inne slodycze- dziela sycylijskich cukiernikow.


Maski karnawalowe :



Ponizej przepiekna katedra






Karnawalowa parada byla naprawde widowiskowa ! Bez szalenstw (kulinarnych) tez sie nie obylo :)
Ponizej skonsumowane przez nas "chiacchiere" i "cannoli".



Przed nami jeszcze jutrzejszy  "martedi grasso" czylli tlusty wtorek- ostatni dzien zabawy karnawalowej :)

venerdì 17 febbraio 2012

NAJPROSTSZA SALATKA Z AWOKADO I RUKOLA

Najprostsza - bowiem jedynie dwuskladnikowa salatka. Swietna jako dodatek do dan rybnych czy miesnych. Robi sie ja doslownie w minute. Czego mozna chciec wiecej ?


Skladniki :

- peczek rukoli
- awokado
- oliwa z oliwek extra vergine
- pieprz i sol
- swiezo wycisniety sok z cytryny

Wykonanie :

Rukole umyc i odsaczyc na durszlaku.
Awokado obrac i pokroic na kawalki. Polaczyc z rukola. Skropic sokiem z cytryny i polac oliwa z oliwek.
Doprawic sola i pieprzem do smaku. Gotowe !


PASTA CON CARCIOFI, PISELLI E GAMBERETTI CZYLI MAKARON Z KARCZOCHAMI, GROSZKIEM I KREWETKAMI

Dzisiejszy makaron to pyszna propozycja na obiad. Danie lekkie, ktore znajdzie takze swoich zwolennikow wsrod milosnikow owocow morza. Karczochy swieze mozna ewentualnie zastapic tymi zakonserwownymi (w oleju lub w occie). Calosc tworzy naprawde niebanalna kompozycje. Polecam !



Skladniki : 

Proporcje na 4 osoby

- 400 g makaronu ( u mnie sedanini)
- 4-6 karczochy (jesli uzywamy zakonserwowanych wystarczy 5-6 tzw. serc karczocha)
- 150 g krewetek
- 5 lyzek mrozonego zielonego groszku
- zabek czosnku
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek extravergine
- sol i pieprz
- szczypta platkow chili (opcjonalnie)

Wykonanie :

Zaczniemy od obrobki karczochow - jesli uzywamy swiezych.
Przygotowujemy miseczke z woda, do ktorej wyciskamy sok z cytryny (wrzucamy takze wycisnieta cytryne). Bedzie ona potrzebna do przechowania wyeliminowanych z karczocha serc by nie sciemnialy.
Z karczochow odcinamy lodyge. Nastepnie usuwamy zewnetrzne,twarde  dolne liscie i obcinamy kwiatostan do mniej wiecej polowy wysokosci karczocha.


Przecinamy karczocha na pol, usuwamy ze srodka "puszek" i przycinamy jeszcze ewentualnie koncowki "serca karczocha" jesli sa twarde lub klujace. Tak przygotowane "serce" kroimy na plasterki.


Plasterki serca karczocha bezposrednio po obcieciu wrzucamy do miseczki z woda i sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy zabek czosnku a gdy ten sie zarumieni wrzucamy odsaczone, pokrojone serca karczochow. Smazymy przez okolo 3-5 minut. Nastepnie dolewamy odrobine wody, tak by karczochy byly tylko nieznacznie przykryte i dusimy pod przykryciem az zmiekna. Dodajemy na tym etapie troche soli.
Gdy serca karczochow zaczna mieknac dodajemy groszek i krewetki . Dusimy jeszcze pod przykryciem az krewetki beda gotowe. Przyprawiamy sola, pieprzem oraz platkami chili. Chwile zostawiamy jeszcze wszystko razem tak by smaki sie polaczyly i wylaczamy gaz.
Tak przygotowany sos laczymy z ugotowanym makaronem, polewamy dodatkowo nitka oliwy extravergine i serwujemy.
Ja dan z owocami morza nie posypuje serem by nie "zmacic" specyficznego smaku potrawy.

Buon appetito !

Przepis dodaje do akcji : warzywa straczkowe.

giovedì 16 febbraio 2012

BROWNIES TRUSKAWKOWE

Dzis polecam przepyszne brownies  z truskawkami. Ja uzylam co prawda truskawek mrozonych, ale pomimo to bylismy naprawde zachwyceni efektem. Warte sprobowania !
Przepis znalazlam tutaj.



Skladniki :

- 10 lyzek niesolonego masla
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kakao
- 1/4 lyzeczki soli
- 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
- 2 duze jajka
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonych truskawek (ja ,jako,ze uzylam mrozonych nie kroilam tylko dodalam w calosci)
* od siebie tez dodalam 3 lyzki soku powstalego po rozmrozeniu truskawek

Wykonanie :

Maslo, cukier, sol i kakao umiescic w rondelku. Podgrzewac na wolnym ogniu mieszajac az do rozpuszczenia sie masla i polaczenia sie skladnikow.
Zdjac ognia i odstawic do ostygniecia.
Dodac nastepnie jajka i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszac. Na koniec wmieszac w mase czekoladaowa make. Jeszcze raz dobrze wszystko wymieszac.
Ciasto przelac do formy kwadratowej o wymiarach 20 x 20 cm. Piec w temp. 180 ° C przez  okolo 35-40 minut.

mercoledì 15 febbraio 2012

CROSTINI Z AWOKADO, RUKOLA I LOSOSIEM WEDZONYM

Dzisiaj szybka i zdrowa przekaska - crostini z wedzonym lososiem, rukola i awokado. Przygotowanie zajmie nam doslownie chwile a efekt naprawde wspanialy. Swietnie nadaje sie jako antipasto lub jako przegryzka  na imprezy .



Skladniki :

 -kilka kromek bagietki lub malego dlugiego chlebka ( u mnie panotta)
- awokado
- 2 platy lososia wedzonego (moze byc wiecej w zaleznosci od ilosci przygotowywanych crostini)
- rukola
- zabek czosnku
- sol i pieprz

Wykonanie :

Chlebek lub bagietke pokroic na kromki. Przypiec na suchej patelni (ja zrobilam to na patelni grilowej). Potrzec nastepnie zabkiem czosnku.
Na tak przygotowanych crostini wylozyc kawalki lososia,awokado oraz rukole. Posypac sola oraz swiezo zmielonym pieprzem. Gotowe !



lunedì 13 febbraio 2012

TORCIK BEZOWY Z LEMON CURD

By wykorzystac dorodne , lokalne cytryny a ponadto posiadajac w zamrazarce zapasy bialek postanowilam zrobic torcik z kremem lemon curd. O bezach i lemon curd napisano juz tyle,ze nie musze chyba nic "dokladac". Dodam jedynie,ze wykorzystalam tu przepis, ktory juz zamiescilam w poscie pt. meringata alle fragole. Przepis na lemon curd bez masla znalazlam tutaj
Posmak cytryny swietnie przelamuje tu slodycz bezy. Torcik sie udal  a najwieksza frajde mialy dzieci robiac beziki do dekoracji ;)


Skladniki : 

Na bezowe krazki :

- 4 bialka
- 200 g cukru
- 2 lyzki soku z cytryny
- 2 lyzeczki  maki kukurydzianej (Maizena) lub maki ziemniaczanej
Na lemon curd bez masla :
 
- sok wycisniety z 3 cytryn i skorka z nich otarta
- 2 jajka
- 2 zoltka
- 200 g cukru
- 1 lyzka maki ziemniaczanej
- 1 lyzka oliwy


Wykonanie :

Bialka ubic dodajac cukier stopniowo- po lyzce.Nastepnie dodac sok z cytryny i make. Miksowac do uzyskania blyszczacej,miekkiej masy.
Przygotowac duza blaszke z wyposazenia piekarnika. Wylozyc ja papierem do pieczenia. Na papierze odrysowac dwa okregi poslugujac sie malym talerzykiem deserowym. Okregi wypelnic nastepnie masa bialkowa pozostawiajac troche masy do zrobienia bezikow.
W woreczek (uzylam ten do zamrazarek) lub w rekaw do dekoracji tortow nalozyc pozostala mase bezowa. Z woreczka odciac koncowke i wyciskajac mase ksztaltowac beziki.
Piec w temp 160 ° C przez  45 min.
Po upieczeniu wyciagnac bezy  z piekarnika i pozostawic do ostygniecia na przynajmnej 2 godziny.
Przygotowac krem : wszystkie skladniki oprocz oliwy wymieszac dokladnie w rondelku i zagotowac mieszajac. Jezeli beda grudki mozna zmiksowac blenderem. Dodac oliwe i podgotowac jeszcze przez okolo 2 minuty.

Po ostygnieciu bezy delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia. Na talerzu lub paterze umieszczamy pierwszy krazek bezowy- smarujemy go kremem. Na nim ukladamy drugi krazek i ponownie rozprowadzamy na min krem cytrynowy.
Torcik dekorujemy bezikami. 
Tak przygotowany torcik mozna od razu konsumowac.



domenica 12 febbraio 2012

FAGIOLINI CON AGLIO E OLIO CZYLI FASOLKA Z CZOSNKIEM I OLIWA

Fasolka z czosnkiem i oliwa to bardzo prosty dodatek  do dan obiadowych. Czasami widywalam ja na stolach podawana rowniez wraz z innymi antipasti . W kazdym razie prosciej juz sie chyba nie da : )
Ta ascetyczna kombinacja ma jednak swoj smak a wywodzi sie z tradycyjnej kuchni wloskiego poludnia i reprezentuje tzw. cucina povera (uboga kuchnia).




Skladniki :


- 250 g  fasolki
- 1 zabek czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- okolo 1/2 lyzki bialego octu winnego
- sol i pieprz

Wykonanie :

Fasolke gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy bedzie miekka odcedzamy i zostawiamy w durszlaku do ostygniecia.
Fasolke przekladamy do miseczki/nczynia , w ktorym bedziemy ja nastepnie serwowac. Mozna poprzekrajac straki fasolki na pol.
Dodajemy sol i pieprz do smaku oraz dodajemy ocet i oliwe z oliwek Mieszamy i juz mozemy serwowac.

Buon appetito !



Przepis dodaje do akcji : warzywa straczkowe.


sabato 11 febbraio 2012

SPINACI ALLA SICILIANA CZYLI SZPINAK PO SYCYLIJSKU

Juz kiedys wspominalam, ze Sycylijczycy bardzo czesto w swojej kuchni lacza orzeszki pinii i rodzynki z innymi daniami. Takie polaczenie pokazalam juz na blogu w tym poscie. Coz, samo polaczenie moze sie wydac dziwne jesli chodzi o smak, zapewniam jednak (a moze to wylacznie kwestia gustu ?),ze nie jest takie zle.
Warto w kazdym razie sprobowac by sie przekonac.
Dzisiejszy szpinak bedzie rowniez z dodatkiem rodzynek i orzeszkow pinii. Tak przyrzadzone danie podaje sie najczesciej jako dodatek (contorno) do dan miesnych lub rybnych.





Skladniki :

- 400 g swiezego szpinaku
- 2 lyzki orzeszkow pinii
- 1 czubata lyzka rodzynek
- 1 zabek czosnku
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extra vergine

Wykonanie :

Orzeszki pinii lekko przyrumienic na suchej patelni, odstawic.
Szpinak oplukac, wyeliminowac przyblakle liscie. Odcedzic krotko w durszlaku i przeniesc od razu na sucha patelnie.
Wlaczyc gaz i mieszajac szpinak odparowujemy z niego plyny. 
Gdy szpinak juz sie "wypoci" (co bedzie widoczne po suchej patelni ) - dolewamy oliwe i wrzucamy zabek czosnku. Mieszamy caly czas a gdy czosnek sie przyrumieni dodajemy orzeszki pinii (pinoli) oraz rodzynki. 
Dusimy wszystko razem jeszcze przez okolo 3 minut.
Na samym koncu dodajemy sol i pieprz do smaku.

Buon appetito !


venerdì 10 febbraio 2012

CARCIOFI FARCITI CZYLI NADZIEWANE KARCZOCHY

Karczoch jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Sezon na karczochy mamy juz w pelni i sa w dodatku po naprawde przystepnej cenie.
Karczochy mozna przyrzadzac doslownie na tysiac sposobow - mozna z nich przyrzadzac zarowno antipasti,dania obiadowe jak i konserwowac  w oleju. W sprzedazy znajduje sie takze likier z karczocha o nazwie "Cynar". Wiecej o karczochach mozna przeczytac tutaj.
A ja zapraszam tymczasem na karczochy nadziewane. Jest to sposob w jaki najczesciej przyrzadzam to warzywo . W rodzinie mojego meza tak przyrzadzone karczochy nazywane sa (w dialekcie sycylijskim) cacocioli imbotiti. Dodam jeszcze,ze ile kucharek tyle jest wariacji na ten temat :)
Nadziewane karczochy mozna podawac jako antipasto (wowczas po jednym na osobe) lub moga stanowic samodzielny posilek (np.kolacja).





Skladniki :

- 4 karczochy
- 4 cubate lyzki bulki tartej*
- 4 plaskie lyzki startego pecorino lub parmezanu **
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek extravergine
- sol i pieprz

* przyznam szczerze,ze ja nigdy nie odmierzam dokladnie skladnikow, zawsze do miseczki wsypuje "na oko" i zawsze wychodzi dobre ;) Na potrzeby bloga mniej wiecej okreslilam proporcje.
** oryginalnie w tradycji sycylijskiej do nadziewania karczochow uzywany jest pecorino lub caciocavallo. Sery te mozna jednak spokojnie zastapic parmezanem. 

Wykonanie : 

Natke pietruszki myjemy i siekamy, odstawiamy w miseczce.
Teraz zabieramy sie za karczochy : myjemy je pod bierzaca woda. Dobrze pluczemy rozchylajac delikatnie liscie.Pozostawiamy na okolo 5 minut w durszlaku kwiatostanem do dolu tak by woda mogla spokojnie sciekac.Nastepnie obcinamy lodyge i usuwamy zewnetrzne, twarde liscie.


Przygotowujemy nadzienie : w miseczce mieszamy bulke tarta z serem i natka pietruszki. Dodajemy odrobine soli i pieprzu. Na koniec dolewamy troche oliwy z oliwek, tyle by z mieszanki powstala lekko klejaca sie papka.

Tak przygotowanym "farszem" nadziewamy karczochy : rozchylamy delikatnie listki, pomiedzy ktore rozprowadzamy przygotowana mieszanke.
Przygotowujemy garnek, w ktorym beda gotowane karczochy - na dno dodajemy wode,ale uwaga - nie za duzo. Woda ma siegac zaledwie do 1/5 wysokosci karczocha. Wode oczywiscie lekko solimy. 
Karczochy ukladamy nastepnie w garnku- jeden obok drugiego (moze byc ciasno- nie wplynie to bynajmniej na ich smak), tak by sie nie wywrocily podczas gotowania.

 
 Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem okolo 40 minut. 
Mozna sprawdzic czy karczochy sa gotowe wyrywajac jeden listek i sprawdzajac czy miazsz jest miekki. Jesli tak - oznacza to,ze karczoch gotowy jest do konsumpcji.
Karczochy najlepsze sa na cieplo choc mozna tez jesc zimne.

Mam nadzieje,ze dosc jasno przedstawilam "obrobke " karczocha. Na wszelkie pytania czy watpliwosci chetnie odpowiem.

Buon appetito !