on line users

Cerca nel blog

sabato 28 gennaio 2012

SZYBKA SALATKA Z PALUSZKOW KRABOWYCH

Oto najszybsza chyba i najprostsza wersja (?) salatki z paluszkami krabowymi. Doskonale sprawdza sie na imprezy lub po prostu jako przekaska dla milosnikow owocow morza.

Skladniki :

- opakowanie mrozonych paluszkow krabowych surimi
- peczek natki pietruszki
- czerwona papryka
- swiezo wycisniety sok z cytryny
- 1-2 lyzki oliwy z oliwek
- sol i pieprz

Wykonanie :

Paluszki krabowe pokroic.
Natke pietruszki umyc i posiekac.
Papryke drobno pokroic.
Wszystkie skladniki wymieszac. Polac oliwa i skropic sokiem z cytryny. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

Buon appetito !


giovedì 26 gennaio 2012

CIASTO BANANOWE Z SEMOLINO

Pyszne i "atrakcyjne" pod wzgledem skladnikow ciasto. Zawiera ono  nie tylko wspomniane w tytule semolino ale takze make razowa i cukier brazowy- tak by uczynic to ciasto lzejszym. Doskonale z filizanka kawy lub na deser dla dzieci. Polecam !





Skladniki : 

- 1 szklanka* maki pszennej
- 1/2 szklanki maki razowej ( u mnie farina integrale di grano tenero)
- 1 szklanka cukru brazowego
- 1/3 szklanki semolino (mozna zastapic kasza manna)
-1/2 szklanki oleju (uzylam oleju arachidowego)
-3 dojrzale banany
-3 jajka
- 125 g jogurtu naturalnego
- 4 - 5  lyzek mleka
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody
-1/2 lyzeczki cynamonu

* Szklanka o pojemnosci 250 ml


Na polewe :
- okolo 70 g gorzkiej czekolady
- kilka lyzek mleka
- 1/2 lyzki oleju


Wykonanie :

Banany rozgniesc widelcem, odstawic.
Make pszenna, razowa, proszek do pieczenia,sode, cynamon i semolino wymieszac razem w miseczce.
Jajka zmiksowac z cukrem. Dodac olej, jogurt naturalny i mleko -  ponownie zmiksowac.
Do zmiksowanej masy jajeczno - olejowej dodac wymieszane wczesniej suche skladniki tj. make,proszek,sode,cynamon i semolino. Dodac takze rozgniecione banany. Wszystko razem krotko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow.
Przelozyc do formy  wylozonej papierem do pieczenia o  wymiarach 30 x 25 cm i piec w temp. 180 ° C przez 40- 45 minut.
Wystudzone ciasto polac przygotowana polewa czekoladowa.



mercoledì 25 gennaio 2012

CIASTECZKA Z SUSZONA ZURAWINA I MUESLI

Pyszne ciasteczka z bardzo "zdrowymi" skladnikami. Polubia je dzieci choc i dorosli nie beda od nich stronic :)
Przepis zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z gazetki " I dolci della nonna".






Skladniki :

-300 g maki pszennej
- 100 g muesli owocowych
- 1 jajko
- 1/2 lyzeczki cynamonu
- 1 plaska  lyzeczka proszku do pieczenia
- 200 g  zimnego masla
- 150 g cukru
- 150 g suszonych zurawin


Wykonanie :

Maslo zagniesc z maka (jak przy wyrobie ciasta kruchego). 
Dodac cukier, jajko, cynamon, proszek do pieczenia. Dobrze polaczyc zagniatajac.
Do wyrobionego ciasta dodac muesli i zurawine. Ponownie zagniesc do polaczenia sie skladnikow.
Z ciasta formowac kulki wielkosci  mniej wiecej orzecha wloskiego. Ukladac kulki na blaszce wyscielonej papierem do pieczenia, lekko splaszczajac dlonia.
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 20 minut (az sie zezloca).

Buon appetito !


martedì 24 gennaio 2012

LINGUINE ALLE VONGOLE E POMODORI FRESCHI CZYLI LINGUINE Z MALZAMI I SWIEZYMI POMIDORAMI

Do zrobienia tego dania uzylam malzy zamrozonych  (poszlam tym razem na latwizne) a do tego juz bez muszli (vongole sgusciate). Uzycie malzy zamrozonych to niemal profanacja zwazywszy na fakt,ze moge swieze kupic w sklepie rybnym lub po prostu w porcie. Niemniej jednak tym przepisem byc moze przysluze sie innym czytelnikom, dla ktorych kupienie swiezych owocow morza jest raczej trudne.






Skladniki :

Proporcje na 4 osoby

- 400 g linguine
- 250 g zamrozonych malzy bez muszelek (u mnie vongole sgusciate)
- 400 - 500 g swiezych pomidorow
- maly peczek natki pietruszki
- zabek czosnku
- kieliszek bialego wina 
- kilka lyzek oliwy z oliwek
- sòl i pieprz

Wykonanie :

Natke pietruszki umyc i posiekac.Odstawic.
Pomidory zalac wrzaca woda i odstawic na okolo 5 minut. Po tym czasie usunac z nich skorki . Poprzekrajac  nastepnie "na czworo" i odstawic wmiseczce.
Malze (vongole) wczesniej rozmrozic na sitku (gdyz sa male). 
Na patelni rozgrzac oliwe. Dodac dobrze odsaczone malze i zabek czosnku. Chwile smazyc . Zalac nastepnie bialym winem i dalej smazyc bez przykrycia az wino odparuje. 
Dodac pokrojone pomidory i dusic wszystko razem przez okolo 5-10minut. Dodac sòl i pieprz do smaku.
Pod koniec gotowania dodac 3/4 posiekanej natki do sosu. Reszte zachowac do posypania dania.
Sos polaczyc z ugotowanymi linguine, posypac reszta natki i serwowac.
Makarony z owocami morza sa serwowane bez posypywania serem by w ten sposob mòc delektowac sie w pelni smakiem  i nie "profanowac" go wyrazistym jakby niebylo smakiem sera. Znam jednak takich, ktorzy bez dosypania parmezanu lub pecorino nie zjedza "pasty" ;)))







venerdì 20 gennaio 2012

CHLEBEK POMARANCZOWY

Ten pomaranczowy chlebek (keks) to efekt moich kombinacji kulinarnych. Latwy i szybki do zrobienia a przy tym smaczny. Na pewno znajdzie swoich zwolennikow !






Skladniki :

- 100 g masla
- 150 g cukru brazowego 
- 2 jajka
- czubata lyzeczka proszku do pieczenia
- 150 g maki pszennej
- 100 g maki razowej ( u mnie farina integrale di grano tenero)
- 2 pomarancze (skorka i sok)
- 1/2 lyzeczki zmielonego imbiru
- 3/4 lyzeczki cynamonu
- szczypta soli

Wykonanie :

Pomarancze dobrze wyszorowac. Najlepiej jesli zaopatrzymy sie w pomarancze bio. Moje pochodzily z rodzinnego ogrodu wiec wiem,ze nie byly pryskane srodkami chemicznymi. Zetrzec skorke a nastepnie wycisnac z nich sok.
Maslo rozpuscic, lekko przestudzone zmiksowac z cukrem. Dodawac kolejno jajka miksujac.
Dodac make pszenna i razowa,proszek do pieczenia i szczypte soli oraz cynamon i imbir. Wymieszac.
Na koniec dodac otarta skorke i sok wycisniety z pomaranczy. Zmiksowac do polaczenia sie skladnikow.
Przelozyc do keksowki o dlugosci 25 cm.
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 50 minut (do suchego patyczka).




giovedì 19 gennaio 2012

RISOTTO AI FUNGHI PORCINI SECCHI E SPECK CZYLI RISOTTO Z SUSZONYMI PRAWDZIWKAMI I BOCZKIEM

Kto lubi ryz i grzyby na pewno polubi tez to risotto. Suszone prawdziwki swietnie komponuja sie wraz z boczkiem - efektem jest syte, typowo zimowe danie.





Skladniki :

Proporcje na 2-3 osoby

- 300 g ryzu arborio
- 25 g suszonych prawdziwkow
- 1 mala cebula
- 100 - 150 g boczku (surowego lub wedzonego)
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek (kilka lyzek)
- okolo 1,5 litra rosolu lub wywaru warzywnego
- 2 lyzki masla
- starty cacio cavallo lub parmezan - okolo 1/2 szklanki

Wykonanie :

Grzyby wczesniej namoczyc na min. godzine w niewielkiej ilosci wody. Moje suszone prawdziwki nie wymagaly namaczania, wiec bezposrednio wrzucilam je do przygotowywanego dania.
Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic nastepnie pokrojony boczek i drobno posiekana cebule. Smazyc chwile razem ( do 3 minut).
Nastepnie  do smazonego boczku i cebuli dokladamy ryz. Smazymy  wszystko razem okolo 3-5 minut ciagle mieszajac.
Nastepnie do risotta dodajemy grzyby i dolewamy stopniowo rosol. Nie za duzo,najlepiej po jednej chochelce i gdy plyn wsiaknie w ryz dodajemy nastepna partie rosolu - w tym wlasnie tkwi sekret dobrego risotta.
Gotowac dodajac stopniowo rosol  az  ryz stanie sie miekki . Caly czas oczywiscie mieszamy risotto.
Pod koniec gotowania dodajemy maslo,mieszamy by zostalo wchloniete przez  risotto po czym dodajemy starty ser. Ponownie mieszamy i danie gotowe do serwowania.

Buon appetito !


martedì 17 gennaio 2012

CIASTO "ESPRESSO"

Pyszne kawowe ciasto,w sam raz dla milosnikow kawy. Nam bardzo przypadlo do gustu. Polecam!
Przepis znaleziony na tym blogu.





Skladniki :

- 250 g miekkiego masla
- 180g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 250 g maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 200 ml zaparzonego espresso
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g zmielonych orzechow laskowych

Na lukier :

- 200 g cukru pudru
- 4 lyzki espresso

Wykonanie :

Maslo zmiksowac z cukrem (takze waniliowym). Dodawac stopniowo jajka - jedno po drugim nie przerywajac ubijania, az do powstania kremowej mieszanki.
Dodac przesiana make wraz z proszkiem do pieczenia .Wymieszac.
Dodac espresso i zmielone orzechy laskowe- dobrze polaczyc, miksujac na srednich obrotach. 
Na koniec wmieszac w ciasto grubo posiekana czekolade.
Mase przelozyc do formy o wymiarach 35 cm x 20 cm i piec w temperaturze 180 ° C przez 20 - 25 minut.
 Lekko ostudzone ciasto polac lukrem.



domenica 15 gennaio 2012

PASTA CON BROCCOLI E SPECK CZYLI MAKARON Z BROKULAMI I BOCZKIEM

Istnieje kilka wariantow makaronu z brokulami. Ja zazwyczaj robie ten najprostszy- same brokuly. Proponowane dzisiaj danie bedzie wiec "bogatsze" o jeden skladnik ;)



Skladniki :


Proporcje na 4 osoby

- 400 g makaronu (u mnie rigatoni)
- brokuly (okolo 0,5 kg)
- 200 g boczku (moze byc surowy lub wedzony)
- 1 zabek czosnku
- oliwa z oliwek extravergine
- sòl i pieprz
- parmezan do posypania

Wykonanie :

W garnku (w ktorym pozniej bedzie gotowany makaron) zagotowac wode dodajac sòl. Gdy woda zacznie wrzec wrzucic umyte i podzielone na rozyczki brokuly. Gotowac przez 5 minut . Po tym czasie brokuly wyciagnac lyzka cedzakowa na talerzyk. Do wody (w ktorej gotowaly sie brokuly) wrzucamy nastepnie makaron.
W czasie gdy makaron sie gotuje przyrzadzamy "sos".
Na patelni rozgrzewamy oliwe. Dodajemy zabek czosnku a gdy ten sie zarumieni dodajemy boczek pokrojony w kostke. Smazymy mieszajac przez okolo 2-3 minuty.
Do boczku dorzucamy nastepnie podgotowane brokuly, dodajemy troche wody (z gotujacego sie garnka z makaronem) i dusimy wszystko pod przykryciem przez okolo 10 minut, doprawiajac oczywiscie wczesniej danie sola i pieprzem.
Tak przygotowane brokuly laczymy z ugotowanym makaronem,posypujemy parmezanem i serwujemy.


Buon appetito!




sabato 14 gennaio 2012

PYSZNE CIASTO Z JABLKAMI I KARDAMONEM

Dotychczas i ja myslalam, ze zgrana para to jablko i cynamon. Gdy sprobowalam tego ciasta zmienilam zdanie ! Rozsmakowalismy sie w tym ciescie. Koniecznie do sprobowania !
Przepis znalazlam tutaj.





Skladniki :

- 2 jablka odmiany fuji
- 3 lyzki masla
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki smietanki do ubijania (ja uzylam 30 %)
- 3/4 szklanki zmielonych migdalow
- 1/2 szklanki maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 lyzeczki zmielonego kardamonu
- 1/4 szklanki uprazonych platkow migdalow + troche dodatkowo do serwowania

Wykonanie :

Jablka przekroic, usunac rdzen i pokroic na plasterki. Umiescic je nastepnie  w miseczce z woda , do ktorej wyciskamy sok z polowy cytryny - by uniknac przebarwien.
Maslo lekko rozpuszczamy, ubijamy z cukrem. Dodajemy jajka jedno po drugim ciagle ubijajac na srednich obrotach. 
Dodajemy reszte skladnikow oprocz platkow migdalow. 
Do otrzymanej utartej masy wmieszac delikatnie uprazone platki.
Ciasto przekladamy do tortownicy o srednicy 20 cm i delikatnie wciskamy w nie dobrze odsaczone plasterki jablek.
Pieczemy w temperaturze 175 ° C przez 30 minut (ja pieklam troche dluzej) .







giovedì 12 gennaio 2012

SALATKA Z POMARANCZY Z MIODOWO - CYTRYNOWYM DRESSINGIEM

W sezonie dostaje co jakis czas torbe pomaranczy z rodzinnego ogrodu. Pomarancze jak najbardziej ekologiczne! Oprocz tego, ze  pijemy swiezo wycisniety sok (tzw. spremuta), oraz tego ze po prostu jemy je  to czasami probuje wymyslec cos nowego z wykorzystaniem pomaranczy. I tak bylo z ta salatka. Zdrowa bo pelna witaminy C, pozywna - nadajaca sie na deser lub przekaske. Zapraszam !





Skladniki :

- 2 pomarancze
- 1 banan
- 2 lyzki posiekanych orzechow wloskich
- 1 lyzka miodu
- polowa cytryny

Wykonanie :

Pomarancze obieramy ze skorek, kroimy (dowolnie) i ukladamy na polmisku (talerzyku), w ktorym bedziemy serwowac salatke.
Banana kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny (nie wyciskac calego soku z polowki cytryny poniewaz reszta zostanie zuzyta do dressingu). Plasterki banana rozkladamy na pomaranczach.
Miod podgrzewany w malym rondelku z reszta wycisnietego soku z cytryny. Mieszamy az konsystencja dressingi stanie sie plynna.W razie gdyby sos wydawal sie zbyt kwasny mozna dodac wiecej miodu.
Tak przygotowanym dressingiem miodowo-cytrynowym polewamy salatke.
Calosc posypujemy posiekanymi orzechami.

Buon appetito !


martedì 10 gennaio 2012

DOLCE DI SEMOLINO AI FICHI SECCHI CZYLI KRAJANKA Z SEMOLINO Z FIGAMI

Pyszny deser (ciasto),ktory przypadnie do gustu nie tylko doroslym ale i dzieciom.
Przepis znalazlam w czasopismie "Donna moderna".



Skladniki :

- 250 g suszonych fig
- torebka cukru waniliowego
- 80 g migdalow (w calosci)
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 150 g semolino (mozna zastapic kasza manna)
- 75 g maki
- 50 g  masla
- 60 g cukru
- 1 lyzeczka cynamonu


Wykonanie :

Migdaly sparzyc goraca woda  po czym usunac skorki.
Make przesiac wraz z proszkiem do pieczenia. Polaczyc w miseczce  z mlekiem, semolino, cynamonem i cukrem waniliowym.
Maslo stopic i zmiksowac z cukrem i jajkami. Polaczyc z mieszanka z maki i semolino.
Na koncu wmieszac posiekane grubo migdalu i figi.
Ciasto przelac do formy kwadratowej o wymiarach 20 x 20 cm. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 ° C.



sabato 7 gennaio 2012

PASTA CON PESCE SPADA ALLA NORMA CZYLI MAKARON Z MIECZNIKIEM ALLA NORMA

 Danie to jadlam kiedys w pewnej restauracji i tak mi posmakowalo,ze sama w domu robie je od czasu do czasu. Jest to rybna - bo z dodatkiem miecznika- wersja klasycznej pasty alla Norma. Mi, jako ze rozsmakowalam sie w mieczniku -  w kazdym razie baaaardzo smakuje ;)  Zapraszam !




Skladniki :

Proporcje na 2 osoby.

- 200 gr makaronu ( u mnie mezze penne)
- filet z miecznika okolo 200 g
- 4 duze pomidory
- 1 maly lub polowa duzego baklazana
- 2 zabki czosnku
- maly kieliszek bialego wina (ja  uzylam lokalnego Organza di Sicilia).   
- oliwa z oliwek
- sòl i pieprz
- ricotta infornata lub parmezan do posypania

Wykonanie :

Miecznika kroimy w kostke.
Pomidory zalewamy goraca woda. Po okolo 3-5 minutach odcedzamy z wody,  usuwamy skorki i kroimy w kostke.
Baklazana kroimy w dosc gruba kostke. W rondelku rozgrzewamy oliwe, wrzucamy czosnek a gdy ten sie lekko zarumieni dodajemy pokrojonego baklazana. Lekko solimy. Dusimy pod przykryciem dodajac w razie potrzeby odrobine oliwy. Gdy baklazan bedzie prawie miekki dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko dusimy razem pod przykryciem przez okolo 5- 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwe. Wrzucamy zabek czosnku a gdy ten sie zarumieni dodajemy pokrojony filet rybny. Chwile  smazymy po czym zalewamy winem. Smazymy dalej az wino wyparuje czesto mieszajac
Gdy  ryba bedzie juz prawie miekka dodajemy przygotowany wczesniej sos pomidorowy z baklazanem.
Calosc dusimy razem jeszcze przez nie wiecej niz 5 mminut. 
Gotowy sos laczymy z ugotowanym makaronem.
Serwujemy posypane ricotta (jak przy pasta alla Norma) lub parmezanem.



VERDURE MISTE FRITTE IN PASTELLA CZYLI MIESZANKA WARZYW SMAZONA W CIESCIE

Warzywa smazone w ciescie sa popularne w kuchni wloskiej. Pastella czyli ciasto nalesnikowe moze byc rozna pod wzgledem skladnikow. Mozna bowiem do jej zrobienia uzyc maki pszennej, mozna dodac piwo (co tez ja np. zrobilam), mozna tez uzyc maki z ciecierzycy. Wszystko jak zwykle - zalezy od naszej fantazji w kuchni :)
Przyznam sie,ze bardzo rzadko jemy tak przyrzadzone warzywa poniewaz sa dosc kaloryczne niemniej jednak warto choc raz sprobowac !




Skladniki :

- 2 ziemniaki
- kilka (8-10) kwiatow cukinii
- polowa duzego baklazana
- 1 mala cukinia
- 1 jajko (osobno zòltko i bialko)
- 150 g maki 
- okolo 150 ml piwa 
- olej roslinny  do smazenia
- sòl

Wykonanie :

Make wymieszac z zoltkiem jajka i piwem. Dodac ubite na sztywna piane bialko. Dobrze wymieszac. Dodac sòl do smaku. Tak przygotowana "pastella" powinna miec konsystencje minimalnie bardziej gesta od ciasta nalesnikowego, tak by bez problemu "oblepiala" warzywa. W razie potrzeby mozna wiec dodac wiecej maki gdy ciasto jest za rzadkie lub wiecej piwa gdy ciasto jest za geste.
Warzywa oprocz kwiatow cukinii kroimy w slupki.
W rondelku rozgrzac olej.
Warzywa obtaczac w ciescie,tak by ciasto calkowicie pokrylo warzywo po czym wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy ciasto sie zezloci wyjmujemy lyzka cedzakowa na talerz wylozony recznikiem papierowym tak by nadmiar tluszczu mogl wsiaknac w papier.
Najlepiej smakuje na cieplo choc mozna podawac rowniez na zimno.




venerdì 6 gennaio 2012

TORTA DI RISO CZYLI TORCIK RYZOWY

Pyszny i lekki torcik ryzowy, ktory nadaje sie na deser i ktory polubia takze dzieci.
Przepis, zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z ksiazki : "Brava in cucina".




Skladniki :

- 2 i 1/2 szklanki mleka (625 ml)
- 300 g ryzu (moze byc basmati)
- 125 g masla
- 3 jajka
- 140 g cukru
- 1 lyzeczka cynamonu
- 100 g kandyzowanej skorki pomaranczowej
- 100 g rodzynek (moze byc mieszanka rodzynek z daktylami)
- 2 lyzki orzeszkow pinii
- 6 suszonych sliwek
- 3 lyzki likieru pomaranczowego (lub innego ulubionego wg uznania)
- szczypta soli

Wykonanie :

Ryz ugotowac na mleku wraz ze szczypta soli. Czesto mieszac by sie nie przypalilo. Gdy ryz wchlonie mleko odstawic z ognia. Wymieszac z maslem,cukrem, suszonymi owocami, skorka pomaranczowa, cynamonem i likierem. Dodac jajka. Wymieszac wszystko dokladnie.
Mase ryzowa przelozyc do tortownicy o srednicy 24 cm. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 ° C.
Mozna podawac zarowno na cieplo jak i na zimno.



giovedì 5 gennaio 2012

NIEKULINARNIE (MIGAWKI Z ETNY)

Jak juz wyzej zaznaczylam - bedzie to niekulinarny post. Mielismy dzisiaj okazje podziwiac kolejny "spektakl natury" jaki nam zafundowala Etna.
Dzisiejsza erupcja (relacja jest wiec najswiezsza) trwala krotko bo zaledwie kilka godzin porannych, ale widowisko i tak bylo niezle. Popatrzcie sami na zdjecia .







ZUCCHINE SPINOSE CZYLI CUKINIE Z KOLCAMI

Te osobliwe cukinie wystepuja praktycznie tylko na poludniu Wloch tj. na Sycylii i - jak mi powiedziano - gdzieniegdzie w Kalabrii. Ich lacinska nazwa to "Sechium Edule". Polska nazwa tego tworu natury to "Kolczoch jadalny". Wiecej informacji o tych cukiniach mozna  znalezc tutaj. W dialekcie sycylijskim cukinie te nazywane sa "cucuzze spinuse". Pomijajac fakt,ze jak na warzywo przystalo maja pewne wartosci odzywcze,mozna z nich wyczarowac kilka ciekawych potraw. Pierwsza (i mam nadzieje nie ostatnia) jaka na tym blogu przedstawie to najprostszy z mozliwych sposob przygotowania- zucchina spinosa fritta (smazona).

Danie to, zaliczane do tradycjonalnej kuchni sycylijskiej, charakteryzuje minimum skladnikow oraz minimum pracy.
W polskich warunkach zrobienie tego dania moze sie okazac niemozliwe ze wzgledu na niedostepnosc (?) podstawowego skladnika niemniej jednak postanowilam go pokazac na blogu by w ten sposob przyblizyc nieco zainteresowanym tradycyjna kuchnie sycylijska . Cukinie przygotowana jak ponizej podaje sie jako dodatek do np. dan miesnych .





Skladniki :

- 2 kolczaste cukinie (kolczoch jadalny)
- zabek czosnku
- kilka lyzek oliwy z oliwek 
- sòl i pieprz

Wykonanie :

Cukinie kroimy na pol po czym obieramy (mozna to zrobic w rekawiczkach).
 Obrana cukinie kroimy w kostke. 
Na patelni rozgrzewamy oliwe,dodajemy zabek czosnku po czym gdy sie oliwa zaromatyzuje czosnkiem dodajemy pokrojona cukinie. Dusimy pod przykryciem mieszajac od czasu do czasu. Dodajemy sòl i pieprz do smaku. Cukinia jest gotowa gdy bedzie miekka..



martedì 3 gennaio 2012

CROSTINI RUSTICI

Crostini sa podawane zazwyczaj jako antipasto. Moga tez stanowic przekaske. Sa szybkie i latwe do zrobienia.
Skladniki moga tez byc rozne- mozna je robic z tego co akurat mamy pod reka lub tez mozemy popisac sie wyobraznia. Crostini rustici, ktore dzisiaj serwuje sa chyba najprostsze i najbardziej popularne.



Skladniki :

- kilka kromek bagietki, chlebka z oliwkami lub suszonymi pomidorami (ja uzylam malenki chlebek z czarnymi oliwkami)
- zabek czosnku
- 2 pomidory
- kilka zielonych oliwek (moga byc czarne)
- kilka listkow bazylii
- 1- 2 lyzki oliwy z oliwek extra vergine
- sòl i pieprz

Wykonanie :

Jesli uzywamy bagietki dobrze jest kromki podpiec na suchej patelni lub w piekarniku.
Ja uzylam chlebka z czarnymi oliwkami, ktory byl dosc  chrupiacy i przez to nie wymagal wlasciwie podpiekania.
Pomidory umyc,drobno pokroic w kostke. Do pomidorow dodac pokrojone oliwki i porwane listki bazylii. Dodac oliwe. Wymieszac.
Calosc doprawic sola i pieprzem .
Kromki chlebka nacieramy zabkiem czosnku po czym nakladamy przygotowana "salatke" z pomidorow i oliwek. Gotowe do serwowania !