on line users

Cerca nel blog

lunedì 17 agosto 2015

RISOTTO CON SALSICCIA E ZAFFERANO CZYLI RISOTTO Z KIEŁBASĄ I SZAFRANEM

Ostatnio u mnie na blogu niemal same sałatki a przecież nie samymi sałatkami człowiek żyje :)
Dzisiaj więc coś treściwego - pyszne danie obiadowe - risotto. Dość ciekawe jest to risotto i to z nie byle jaką przyprawą - z szafranem. Nie muszę chyba przypominać, ze jest to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Jeśli chodzi o salsiccię czyli włoską, surową kiełbasę to na blogu znajduje się kilka przepisów z jej zastosowaniem (zdjęcie salsicci znajduje się tutaj ).
Zatem zapraszam na pyszne risotto !







Składniki :
Proporcje dla 4 osób

- 200 g salsicci (surowej włoskiej kiełbasy)
- 320 g ryżu carnaroli lub arborio
-  1 mała cebulka
- torebka  szafranu w proszku  (0,48 g)
- pół kieliszka białego  wina (opcjonalnie)
- sól  i pieprz
- szczypta oregano
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki startego parmezanu


Dodatkowo :
- około 1,5 l wywaru  warzywnego lub bulionu 

Wykonanie :

Z kiełbasy usunąć flak. Mięso odłożyć.Cebulkę posiekać na drobne kawałki.
Na  patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać mięso z surowej kiełbasy i pokrojoną cebulę. Smażyć przez chwilę po czym podlać całość białym winem. Smażyć jeszcze przez kilka minut aż wino odparuje. Dodać opłukany ryż.  
Smażyć wszystko razem przez około3 minuty ciągle mieszając. Dodać następnie chochelkę wywaru warzywnego lub  bulionu. Gdy ryż wsiąknie płyn dodać kolejną chochelkę wywaru i tak  postępować do momentu aż ryż zmięknie.
Pod koniec gotowania dodać szafran. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano.
Dodać masło i starty parmezan. 
Wszystko dokładnie wymieszać i podawać gorące.


Buon appetito !


1 commento: